Śledziki mojej Mamy Basi*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
8-10 płatów śledziowych (matiasów) wymoczonych porządnie w mleku,
2 cebule obrane i pokrojone w talarki,
2 jabłka obrane i starte na grubych okach tarki
2 ogórki kiszone również starte,
1/2 - 1 szkl. śmietany,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka octu winnego,
sól, pieprz do smaku

Śledziki pokroić w większe dzwonka. Starte składniki wymieszać, dodac śmietanę, majonez, ocet i śledzie. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i jeść! Gotowe zaraz do spożycia! Smacznego
 

Załączniki

  • DSC00002.JPG
    DSC00002.JPG
    309.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
banana.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Te śledzie są obłędne!!!!!!!!!!!!
bussi.gif
Layla. Wiesz, jesteś moim śledziowym GURU
icon_smile.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Chyba sie skusze na tego sledzika ;). Ostatnio domownicy hurtowo smaza i potem siup do zalewy...pora na jakas nowosc.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
bardzo podobnie robię, ale nie ścieram a kroję w kosteczkę te różności, dodaję jeszcze śliwki z octu, ew. gruszki, też marynowane, zamiast octu winnego ocet ze śliwek czy gruszek, albo zwykły. No i wolę jak jednak trochę postoją, chociaż z godzinę.
Z gorącymi ziemniakami taki zimny śledź z tym śmietanowo-majonezowym sosem jest super ( to mówiłam ja, która nie lubi śledzi!)