8-10 śledzi (matiasów)
2-3 cebule,
listek laurowy,
cytryna lub ocet winny,
ziarna jałowca i ziele angielskie,
świeżo zmielony pieprz,
cukier
oliwa lub olej
Śledzie moczymy w mleku przez ok. godzinkę, aby były mięciutkie i wypuściły sól. Odcedzamy i kroimy w dzwonka. Układamy w słoju warstwami:śledzie na to zmielony świeży pieprz dosyć sporo albo jak kto lubi, jałowiec i ziele angielskie, cebulka pokrojona w talarki (ja wcześniej ją parzę), następnie wyciskamy troszkę soku z cytryny lub kropimy octem (ja preferuję cytrynę bo daje taki łagodny posmak), posypujemy leciutko cukrem, a na wierzch dajemy listek laurowy i apiat od nowa, aż zapełnimy cały słoik. Zalewamy całość olejem lub oliwą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na nockę. Polecam gorąco !
Zdjęcie jeszcze dzisiaj mam nadzieję
2-3 cebule,
listek laurowy,
cytryna lub ocet winny,
ziarna jałowca i ziele angielskie,
świeżo zmielony pieprz,
cukier
oliwa lub olej
Śledzie moczymy w mleku przez ok. godzinkę, aby były mięciutkie i wypuściły sól. Odcedzamy i kroimy w dzwonka. Układamy w słoju warstwami:śledzie na to zmielony świeży pieprz dosyć sporo albo jak kto lubi, jałowiec i ziele angielskie, cebulka pokrojona w talarki (ja wcześniej ją parzę), następnie wyciskamy troszkę soku z cytryny lub kropimy octem (ja preferuję cytrynę bo daje taki łagodny posmak), posypujemy leciutko cukrem, a na wierzch dajemy listek laurowy i apiat od nowa, aż zapełnimy cały słoik. Zalewamy całość olejem lub oliwą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na nockę. Polecam gorąco !
Zdjęcie jeszcze dzisiaj mam nadzieję
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: