marshmallowsy

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
domowe marshmallowsy
pyszne z grilla, pyszne w goracej czekoladzie i ot tak
obrazy118xn2.jpg


0,5 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitko dobrych truskawek (mogą być mrożone).
0,5 szklanki wody
4 łyżki żelatyny

0,75 szklanki wody
1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego np bionaturo - mozna sprobowac z rozpuszczona glukoza, ale ja tego nie robilam!!
3 szklanki cukru

0,25 szklanki cukru pudru (takigo prawdziwego, skrzeczącego pod palcami)
0,25 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Wyłóż dwa żaroodporne szklane naczynia (wnętrze wielkości ok. 12x27 cm) folią alu i posmaruj ją lekko olejem - jakims delikatnym!!!
Żelatyne namocz w mieszance musu truskawkowego i wody!
W sporym garnku z grubym dnem zagotuj na małym ogniu cukier, syrop i wode. Syrop ma osiągnąć temperaturę 115-120 st. Celsjusza - czyli do fazy miękkiej kulki (jeśli wyjmiesz kropelkę syropu na talerzyk i w palcach potrzymasz pod zimna wodą, utworzy się elastyczna, miękka piłeczka). Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę, wlej ja ostroznie do pracującego na najwyższych obrotach miksera - nie ukrywam, ze KICIO z osłoną przeciw chlapaniu jest do tego super.
Ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera jakies 15 minut, aż stanie się gęsta i puszysta. Długo będzie Ci się wydawało, że Malgosimi jakis kit chce wcisnac, ale nie trac wiary!! Uda sie! Z czasem się uda. Tez myslalam, ze bez sensu sie w to bawie - a nagle pojawila sie cudna piana - lekka, jasnoróżowa. Gotową masę wlej do przygotowanego szkła i pozostaw odkryte na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Kiedy masa wyschnie oprósz ją cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią, przewróć naczynie do góry dnem, zerwij delikatnie folię i znów lekko oprósz. Pokroj na kwadraty. Super sie nadaje naoliwione kolo do pizzy albo nóż kucharza. Jeśli nóż się oblepi, umyj go, wytrzyj do sucha i jeszcze raz posmaruj olejem. Każdy kwadrat oprósz mieszanką cukrowo-skrobiową i włóż kwadraty do szczelnego pojemnika. Im szybciej zjedzone, tym lepsze
icon_smile.gif


przepis pochodzi z paźdzernikowej ,,Kuchni"
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Gdzie można dostać ten syrop kukurydziany?
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Małgo, wybacz ignorancję - bo to mi wygląda na ptasie mleczko, a marshmallowsy to ja widze jako takie sztuczne pianki
icon_smile.gif

jakie to właściwie jest?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no marshmallowsy to są, tak smakują i tak wyglądają (ja je równiutko kroiłam, zeby widac bylo, jak są leciutkie). Z pewnoscią nie ma nic wspólnego z ptasim mleczkiem, choćby dlatego, że nie zawiera ani mleka ani śmietany ani mleka skondensowanego

Villanelle syrop kukurydziany jest w sklepach eko (firmy biofuturo), ale ja go nie lubię, np niszczy mi regularnie karmel. Dziunia pisala kiedys o tym jak zrobic nasycony roztwór glukozy (a ta jest w supemarketach)...
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Malgosimi @ 1 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=442703Villanelle syrop kukurydziany jest w sklepach eko (firmy biofuturo), ale ja go nie lubię, np niszczy mi regularnie karmel. Dziunia pisala kiedys o tym jak zrobic nasycony roztwór glukozy (a ta jest w supemarketach)...
Będę w takim razie próbowała tę glukozę znaleźć, o ile można ją w mojej okolicy nabyć. Z pewnością graniczy to z cudem
icon_rolleyes.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nieee glukoze robi delecta i naprawde jest wszedzie
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie wiem w sumie... w kazdym razie za granica w Europie napewno mozna kupic plynna glukoze, bo ja zaleca Pierre Herme (kiedy uzywa czegos zapobiegajacego krystalizacji)
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
U mnie jest glukoza, ale wyłącznie w proszku
cry_1.gif

czyli nie mam szans na wypróbowanie tego przepisu
icon_sad.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziunia pisala jak zrobic roztwor glukozy - nie pamietam gdzie, ale pisala... a ja bym po prostu wymieszala troche glukozy z wodą na czuja, zeby mialo gestosc wódki z lodówki ;)\\to chodzi tylko o danie dobrego przykłądu kryształkom, zeby ukladaly sie jak trzeba...
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ale glukoze w proszku, tak, jak pisalam, mozna kupic we wszystkich aptekach- popatrzcie na oferte aptek on-line, wtedy mozna zrobic roztwor wg zalecen Malgosimi...
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
O wielkie dzięki za wskazówkę! Akuratnie dzisiaj kupiłam glukozę Delecty w proszku i miałam zapytać o proporcje tego roztworu :D A tu takie miłe zaskoczenie!

WIELKIE DZIĘKI!
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mam pytanie odnośnie mierzenia temperatury? Po jakim czasie mam sprawdzić czy syrop osiągnął właściwą temperaturę? Nie wiem, co jaki czas sprawdzać, bo przecież nie co chwilkę...
icon_smile.gif
Może są jakieś "objawy" kiedy powinno się sprawdzić?

Malgosimi jak ty to robiłaś? Pewnie masz jakiś termometr?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja mialam termometr (niestety przestal dzialac, ale byl z DUKI cale szczescie, wiec mimo, ze tamtych juz nie ma w ofercie, wymienili mi na super pudlo do przewozenia tortów
icon_lol.gif
) - taniutkie są w IKEI. Najwygodniej miec termometr... ale takie sprawdzanie kuleczki tez nie jest trudne... fajna zabawa wrecz... o ile pamietam na malym ogniu to od calkowitego rozpuszczenia tak z 7 minut moze byc...
 

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Glukozę płynną można kupić w Kauflandzie na stoisku z cukrami