- Wrz 11, 2006
- 138
- 0
- 0
składniki:
ciasto
30 dag mąki,
30 dag masła,
3 żółtka,
3 łyżki zimnej wody,
masa makowa
30 dag maku,
30 dag cukru pudru,
4 żółtka,
1 opakow. cukru waniliowego,
sok i skórka otarta z 2 cytryn,
piana z 7 białek,
wykonanie:
Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce.
Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę,
następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta.
Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca.
Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
ciasto
30 dag mąki,
30 dag masła,
3 żółtka,
3 łyżki zimnej wody,
masa makowa
30 dag maku,
30 dag cukru pudru,
4 żółtka,
1 opakow. cukru waniliowego,
sok i skórka otarta z 2 cytryn,
piana z 7 białek,
wykonanie:
Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce.
Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę,
następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta.
Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca.
Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.