Pyszny makowiec na cieście francuskim

Bernadeta

Member
Wrz 11, 2006
138
0
0
składniki:
ciasto
30 dag mąki,
30 dag masła,
3 żółtka,
3 łyżki zimnej wody,

masa makowa
30 dag maku,
30 dag cukru pudru,
4 żółtka,
1 opakow. cukru waniliowego,
sok i skórka otarta z 2 cytryn,
piana z 7 białek,

wykonanie:
Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce.

Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
Blaszkę wyłożyć pergaminem.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę,
następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta.
Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca.

Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
zdecydowanie domagam się zdjęcia
cry_1.gif
icon_mrgreen.gif
 

Bernadeta

Member
Wrz 11, 2006
138
0
0
Mhm
gruebel_2.gif
.... jeśli tylko nadarzy się okazja, to z pewnością to uczynię.
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Robię ciasto według bardzo podobnego przepisu (daję mniej białek a czasami mak przygotowuję całkiem "po swojemu"). Ten makowiec często pełni funkcję mazurka wielkanocnego
icon_smile.gif
mniam.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,363
824
113
Pytanie strategiczne! Czy siekamy schłodzone masło z mąką, czy o temp. pokojowej?
icon_question.gif