Pyszne piersi z kurczaka w/g przepisu Piotra Gawlińskiego*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
2 podwójne piersi z kurczaka,
2-3 cebule,
3-4 łyżki majonezu,
3-4 łyźki śmietany,
ser żółty ok.20 dkg,
ew. 4 pieczarki (niekoniecznie)
sól, olej


Do natluszczonej gęsiarki, lub naczynia żaroodpornego wkładamy obtłuczone z obu stron i lekko posolone piersi. Na nich układamy obraną cebule pokrojoną w wiórka. Majonez mieszamy ze śmietaną i smarujemy nim wierzch, a to wszystko przykrywamy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut. w temp. 180 stopni.
Uwagi: Dobrze by było aby ser był z tych ostrzejszych w smaku, jeżeli nie ma takiego to trudno ;) Oczywiście możemy na cebulę dać podsmażone pieczarki a potem dopiero naszą "miksturę" i ser. Wybór należy do nas ;)
Robi się to bardzo szybko i jest naprawdę bardzo dobre w smaku. Polecam!!!!!!!!
 

Załączniki

  • DSC00076.JPG
    DSC00076.JPG
    53.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,873
214
63
Piersi z kurczaka przekroić - ha, nie wiem czy to wzdłuż czy w poprzek, no tak, żeby kształt był +/- zachowany, tylko kotlecik o połowę cieńszy.
Posolić i popieprzyć.
2-3 cebule pokroić w dość cienkie półplasterki i zrumienić na oleju.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć podsmażoną cebulą, wszystko wysmarować mieszanką śmietany i majonezu (3:1), albo samą śmietaną, choć ja wolę z majonezem i piec jakieś 30-40 minut.
Fotki nie ma bo: a) niezbyt to fotogeniczne, b) właśnie się upiekło, a ja mam tylko kiepski aparat w komórce. Jak się jutro w świetle dziennym uda uwiecznić, to może wkleję.
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
skanna @ 4 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=516705Piersi z kurczaka przekroić - ha, nie wiem czy to wzdłuż czy w poprzek, no tak, żeby kształt był +/- zachowany, tylko kotlecik o połowę cieńszy.
Posolić i popieprzyć.
2-3 cebule pokroić w dość cienkie półplasterki i zrumienić na oleju.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć podsmażoną cebulą, wszystko wysmarować mieszanką śmietany i majonezu (3:1), albo samą śmietaną, choć ja wolę z majonezem i piec jakieś 30-40 minut.
Fotki nie ma bo: a) niezbyt to fotogeniczne, b) właśnie się upiekło, a ja mam tylko kiepski aparat w komórce. Jak się jutro w świetle dziennym uda uwiecznić, to może wkleję.
Robię to barzo często właśnie z majonezem, jest bardzo dobre. Rzeczywiście wygląda nieciekawie ;) niemniej jednak polecam...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,873
214
63
Zdjęcie kiepskie dosyć, ale jakiś ogólny obraz daje
icon_smile.gif


 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Bardzo lubię takie połączenie składników:) Dziś było na obiad.
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Od jakiegoś czasu robię to na obiad, ale myslałam, ze sama na to wpadłam, chciałam wpisać przepis, a tu niespodzianka
icon_smile.gif
Robię jednak trochę inaczej. Duszę pól kilo pieczarek, nie daję śmietany, smaruję naczynie majonezem, a potem wykładam mięso, które też smaruje na wierzchu, na to daję pieczarki i ser. Bardzo smaczne!