Torty kazachskie

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
icon_wink.gif
na wstępie przyznaję ,że żaden przepis nie był sprawdzony
fiesgrins.gif


TORT ,,AŁMA -ATA"
ciasto biszkoptowe
-85 g mąki
-20g mąki ziemniaczanej
-110g cukru pudru
-300g(6 szt) jajek
1,1 aromatu(?)
ciasto orzechowo-białkowe
-15g mąki
80g cukru pudru
86g białek(z 2,5 jajka)
80g orzechów łuskanych
na nadzienie
175 konfitury
na krem maslanno-czekoladowy
50g cukru pudru
110g masła
50g mleka skondensowanego
10g kakao
0,5g olejku waniliowego
0,5 g koniaku
na syrop
-30g cukru pudru
12,5 g koniaku
na marcepan
17g cukru pudru,15 g migdałów lub jąder pestek moreli
rofl.gif

Okrągły placek biszkoptowy nasycony syropem(Do garnka nalać wody ,dodać cukier i gotować do gęstości,,lepkiej kropli
icon_eek.gif
,syrop przestudzić i dodać koniak)-spód-oraz okrągły placek białkowo-orzechowy przełożyć konfiturą z czarnej porzeczki,truskawek lub malin
Wierzch i boki tortu pokryć częścią kremu maślannego (Z masła ,cukru i mleka ubić pulchną pianę
icon_mrgreen.gif
Pod koniec ubijania dodać olejek lub cukier waniliowy i koniak)
Do pozostałego kremu dodać kakao w proszku i otrzymanym krem użyć do dekoracji
Stanowi ją herb miasta Ałma-Ata:u góry z kremu kontur gór,u dołu 2 jabłka z listkiem z marcepanu
Boki tortu obsypujemy kruszonką biszkoptową
Placek białkowo-orzechowy
Ubić białka ,dodać cukier i ubić.Dodać rozdrobnione i przesmażone orzechy(?),przesianą mąkę i szybko wyrobić ciasto
Przełożyć do formy i piec w temp 120-130 stopni
Marcepan: migdały lub jądra pestek morelowych sparzyć ,obrać ,zemleć miałko
Z cukru zrobić syrop ,,twardej kulki" Do syropu wsypać migdały(
icon_wink.gif
jądra moreli),wymieszać drewnianą łyżką ,podgrzać 3-4 min,schłodzić,zmielić ,ugnieść


p.s jeśli ktoś to rozumie to gratuluję
icon_mrgreen.gif
,mnie te pisanie bardzo zmęczyło ,a tłumacza tej książki lepiej ....
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
TORT ,,RACHAT"
na ciasto białkowo-orzechowe
-50g mąki
-275g cukru pudru
-145g białek(z 4 jajek)
180 g orzechów łuskanych
na krem śmietankowy
-60g cukru
100g masła
30g mleka skondensowanego
0,3g olejku waniliowego
3g koniaku
1g barwnika zielonego
0,5 g barwnika czerwonego
na krem czekoladowo-śmietankowy
-25g cukru pudry
50g masła
10g mleka skondensowanego
65g kakao
2g koniaku
na nadzienie
155g powideł jabłkowych
do obsypania
50 g orzechów łuskanych
Na tort potrzebne są 3 placki białkowo-orzechowe(zrobić jak wyżej)
Przekłada się je powidłami jabłkowymi i kremem śmietankowym
Wierzch tortu przyozdabia się rysunkiem gałązki kwitnącej jabłoni wykonanej kremem śmietankowym barwionym
Boki tortu smaruje się kremem śmietankowo-czekoladowym i obsypuje siekanymi orzechami
Krem śmietankowy
Do gorącej wody(32g)wsypać cukier mieszając bez przerwyGdy syrop się zagotuje dodać mleko i gotować 10 min.Gorący syrop przecedzić przez sitko ,ostudzić do 22-22 stopni ,dodać cukier waniliowy ,wymieszać
Masło ubić i stopniowo dodawać syrop ubijać ok 20-30 min,pod koniec ubijania dodać koniak
Krem śmietankowo-czekoladowy;Przygotować jak wyżej ,z tym że kakao dodaje się do masła na początku ubijania



p.s wpisywać więcej -jest ich jeszcze kilka....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
A proszę bardzo
TORT ,,KYZ-ŻIBEK"
ciasto biszkoptowo-śmietanowe
150g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
180g śmietany
70g mleka skondensowanego
56gjajka(1szt)
265g cukru
5g octu 3%
1,5 g sody
1,2g soli
krem śmietankowo-maślany
75g masła skondemsowanego
135g masła
śmietankowo-czekoladowy
20g mleka skondensowanego
30g masła
5g kakao
przybranie
150g konfitury z czarnej porzeczki
Tort składa się z 3 krążków ciasta przełożonych kremem śmietanowo-maślanym i przystraja 2 kremem
Dolny krążek smaruje się kremem maślanym(masło+reszta ubić),na nim drugi krążek,konfitury i trzeci krążek ,posmarować ,kremem.Rysunek z kremu 2,pośrodku kontury dombry(kazachski instrument),na górze pięciolinię z kluczem wiolinowym i nuty
Krążki biszkoptowo-śmietanowe
Cukier,mleko i żółtka zmiksować na piane ,dodać śmietanę i mieszać ,aż powstanie jednolita masa.Do garnka dodać białko i ubić,połączyć z żółtkiem,wymieszać ,dodać mąki ,sodę ,ocet,sól ,szybko wymieszaćCiasto wlać do trzech forem ,uprzednio natłuszczonych i wysypanych mąką ,piec w temp.200-220 stopni
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Margot,w tym ostatnim torcie to rzeczywiscie 56 jajek potrzeba?
icon_eek.gif

Bo to kurcze troche duzo.