Słodki sos chilli*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
z Łatwej Kuchni Tajskiej - KEna Homa

175 g czerwonych chilli - świeżych - drobno posiekanych (można usunąć pestki)
3 łzyżki grubo posiekanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka octu z białego ryżu lub octu słodowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju roślinnego
sól do smaku
150 ml wody


wszystkie składniki wrzucić do woka / garnka i zagotować, zmniejszyć ogień, naczynie przykryć i gotować 15 minut. Zdjąc z ognia, ostudzić
utrzeć w mikserze na gładką masę i podgrzewać ok 3 minut, dzięki czemu sos będzie miał wyraźniejszy smak. Można dodać więcej soli...
Po ostygnięciu sos jest gotowy do jedzenia. Mozna przechowywac w lodówce (niestety nie napisano jak długo)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Dzięki Marghe
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiony, bardzo smaczny! Trzeba go tylko trochę zagęścić, bo inaczej ma konsystencję wody - ale zależy, do czego go potrzebujemy
icon_razz.gif
. Ja zagęściłam, dałam też więcej cukru, jest świetny.

post_2721_1183813529.jpg
 

Załączniki

  • post_2721_1183813529.jpg
    post_2721_1183813529.jpg
    45.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
gruebel_2.gif
około szklanki
 

hudyni

Member
Lis 9, 2008
1
0
0
Witajcie
icon_smile.gif

uwielbiam ten sosik
ten przepis jest bardziej chinski
no w kazdym badz razie znam oryginalny przepis na ten sos
no chyba nawet dokladnie taki jak sprzedaja w sklepach

 

iwik

Member
Lip 21, 2008
19
0
0
Zrobiłam ten sos w małych słoiczkach, na zimę
icon_smile.gif
. Jest pyszny, mimo że trochę za mocno go zagęściłam. Świetny z mocno wysmażonymi pierogami z mięsem ;).