Szynka zapiekana

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 30 minut + zapiekanie 15 minut

6 plastrów szynki
1 seler
60 g masła
3 łyżeczki tartej bułki

Sos:

2 łyżki mąki
2 łyżki masła
4-5 łyżek śmietanki
2 szklanki mleka
150 g startego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Obrany seler pokrajać tak jak ziemniaki na frytki, ugotować w osolonej wodzie, nie rozgotowywać. Następnie obsmażyć lekko na maśle.
W każdy płat szynki zawinąć jeden lub dwa kawałki selera i układać w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
Przygotować sos z mąki i masła, rozprowadzić mlekiem stale mieszając,żeby nie powstawały grudki.
Dodać śmietankę i połowę tartego sera, przyprawić solą, pieprzem i gałką.
Sosem zalać szynkę, posypać tartym serem i bułką tartą a na wierzchu położyć kilka kawałków masła.
Wstawić do piekarnika, zeby się zrumieniło.