- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
3 szklanki mąki(najlepiej z zawartością białka ok. 10-11 g)
1 żółtko
1/2 szklanki oleju lub 10 dkg miękkiego masła lub pół na pół olej z masłem
1/2 szklanki wrzątku
dodatkowo:
ok. 1/2 szklanki wody-zalezy ile ciasto zabierze
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać wrzątek, wymieszać ale nie całą mąkę tylko tyle ile woda zabierze żeby było nie za gęste. Odstawić do przestudzenia. Teraz najwygodniej wszystko wrzucić do malaksera czy do KA albo co tam kto ma
dodać tłuszcz, żółtko i zacząć miksować powoli dodając wodę tyle żeby powstało gładkie i dość miękkie ciasto- w malakserze po prostu tworzy się jednolita kula ciasta. Wyrabiać dłuższą chwilę, albo wyrobić do gładkiego ciasta, wyłączyć malakser na 5 minut i raz jeszcze porządnie wyrobić. Tak samo postępujemy gdy wyrabiamy ciasto ręcznie.
Teraz ciasto wkładamy w foliowy woreczek i dajemy mu odpocząć przez godzinę.
Potem ciasto dzielimy na 6 kawałków i jeden wałkujemy, a reszta czeka pod folią. Ciasto jest bardzo przyjemne w obsłudze
bo nie trzeba go podsypywać mąką, a potem idealnie się skleja i dobrze trzyma kształt. I nie miałam przy nim żadnych strat- wszystko wywałkowało się do końca pewnie dzięki temu że nie podsypywane mąką nie twardnieje
1 żółtko
1/2 szklanki oleju lub 10 dkg miękkiego masła lub pół na pół olej z masłem
1/2 szklanki wrzątku
dodatkowo:
ok. 1/2 szklanki wody-zalezy ile ciasto zabierze
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać wrzątek, wymieszać ale nie całą mąkę tylko tyle ile woda zabierze żeby było nie za gęste. Odstawić do przestudzenia. Teraz najwygodniej wszystko wrzucić do malaksera czy do KA albo co tam kto ma
Teraz ciasto wkładamy w foliowy woreczek i dajemy mu odpocząć przez godzinę.
Potem ciasto dzielimy na 6 kawałków i jeden wałkujemy, a reszta czeka pod folią. Ciasto jest bardzo przyjemne w obsłudze
Ostatnią edycję dokonał moderator: