- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
75 dag ziemniaków
50 dag pomidorów
2 cebule
2-3 łyżeczki tłuszczu
sól, liść laurowy, pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Tłuszcz stopić w rondlu, ułożyć warstwami ziemniaki, pomidory, cebulę. Oprószyć przyprawami, dusić pod przykryciem chwilę na dużym, potem na małym ogniu. Nie mieszać, tylko potrząsać rondlem. Uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Można podlać kilkoma łyżkami wody. Gdy ziemniaki będą miękkie, posypać pieprzem. Podawać z kefirem, kwaśnym mlekiem lub jako dodatek do mięsa.
50 dag pomidorów
2 cebule
2-3 łyżeczki tłuszczu
sól, liść laurowy, pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Tłuszcz stopić w rondlu, ułożyć warstwami ziemniaki, pomidory, cebulę. Oprószyć przyprawami, dusić pod przykryciem chwilę na dużym, potem na małym ogniu. Nie mieszać, tylko potrząsać rondlem. Uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Można podlać kilkoma łyżkami wody. Gdy ziemniaki będą miękkie, posypać pieprzem. Podawać z kefirem, kwaśnym mlekiem lub jako dodatek do mięsa.
Ostatnią edycję dokonał moderator: