Tort śmietanowo - orzechowy

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Ciasto:
200g masła
180g cukru
skórka z cytryny
1 żółtko
1 jajko
400g mąki
Nadzienie:
250g cukru
500g mieszanki orzechów
300g śmietany
4 łyżki miodu
10ml wiśniówki
Poza tym:
1 żółtko
1 łyżka mleka
cukier puder do dekoracji
Wymieszaj masło, słorkę i cukier. Dodaj jajko, żółtko i mąkę, wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i wstaw na 30min do lodówki.
Przygotuj nadzienie. Cukier rozpuść, dodaj śmietanę i miód, zagotuj. Dodaj orzechy i wiśniówkę, ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej formy, uformuj brzegi. Wyłóż masę orzechową. Na masę wyłóż resztę ciasta. Rozmąć żółtko z mlekiem, posmaruj ciasto i piecz ok.45 min. Po 35min przykryj ciasto folią aluminiową. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.