Ciasto z jabłkami i polewą chałwową

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
1 kg jabłek
1 szkl i 4 łyżki cukru
250 g margaryny
220 g mąki tortowej
100 g wiorków kokosowych
8 jajek
1 op cukru waniliowego (16 g)
2 łyżeczki pr do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Polewa:
200 g chałwy
2 czubate łyżki cukru
10 g masła
1 łyżka mleka

Jabłka obrać, zetrzeć i odcedzić sok.
Margarynę, żółtka i 180 g cukru utrzeć.
Wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć. Dodać pianę z 4 białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao.
Ciasto kakaowe wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę 24 x 39 cm.
Ubić pianę z pozostałych białek, dodać 7 łyżek cukru oraz wiórki, wymieszać.
Pianę wyłożyć na ciasta kakaowe, następnie odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym i przykryć ciastem białym.

Piec ok 50 min w 180 st.

Polać polewą.

Polewa:
Masło, mleko i cukier oraz pokruszoną chałwę gotować na jednolitą masę, ciągle mieszając.



Ciasto jest pyszne
mniam.gif
Robię je bardzo często, szczególnie jak mojego męża siostra ma nas odwiedzić bo to jej ulubione i zawsze sobie życzy to ciasto
icon_rolleyes.gif

Ciasto wylewam na papier do pieczenia, a nie na tłustą blaszkę - lepiej później kroić mimo, że ciasto się przykleja do papieru, ale lepiej od papieru oderwać niż zeskrobywać kawałki z blaszki
icon_mrgreen.gif


Co do polewy...Lubi się przypalać
icon_rolleyes.gif
Żeby wyszla dobra to musi być rzadka wtedy ładnie się rozprowadzi, w innym wypadku źle będzie ją smarować, szybko będzie zastygała i przy krojeniu sie połamie. Zauważyłam że nie każda chałwa da się tak rozpuścić
icon_rolleyes.gif
czasami w ogóle nie chce się zrobić rzadka, zaczyna się przypalać i w ogóle, dodaję wtedy więcej masła i ciutke mleka
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ewka kiedy Ty zdążyłaś te wszystkie ciasta "przetestować"
icon_question.gif
icon_eek.gif


lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ilonko ja testuję od prawie 2 lat
icon_mrgreen.gif
Mam sprawdzone przepisy, którymi chętnie się dzielę, głównie z gazetki Ciasta Domowe
icon_lol.gif

Dzielę się tylko takimi, co smakują innym
fiesgrins.gif
tak jak to chałwowe - mojego P. siostra jak ma przyjechać to prosi o to ciasto
dump.gif



basiak @ 2 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=458935Ciasto bardzo dobre - wszystkim smakowało. Wpisuję do ulubionych. Dzięki za przepis.
Cieszę się bardzo
zahnlos.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Robiłam mężowi do pracy
icon_mrgreen.gif
Zamiast jabłek użyłam gotowych jabłek z brzoskwiniami - takich jak do szarlotki. Polewę chałwową posypałam lekko wiórkami kokosowymi.

z_chalwa.jpg
 

Załączniki

  • z_chalwa.jpg
    z_chalwa.jpg
    63.3 KB · Wyświetleń: 0

Mycha

Moderator
Mar 13, 2006
2,694
0
0
cvety.gif
Ewus dla Ciebie za przepis.Ciasto jest rewelacyjne!!! Oczywiscie zmodyfikowalam tak zeby ciasto tez bylo dla mojego Malego alergika . Mialam troche ulatwiona robote bo dostalam juz sloik gotowych,potartych jablek
icon_wink.gif

Upieklam w tortownicy wiec ciasto bylo dosc wysokie i nie lamalo sie nic a nic.A polewe zrobilam bez cukru i na wodzie i nic sie nie przypalalo.
Palce lizac,zaluje ,ze nie zrobilam fotki ale jak sie rzucili to tylko okruszki zostaly
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Oj jak się cieszę, że smakowało
icon_mrgreen.gif
o tak się cieszę
dance.gif
banana.gif
banana.gif

A że smaczne, to powiem skromnie "Oj tak!"
icon_mrgreen.gif
 

Cynaderka

Member
Lip 25, 2007
21
0
0
Właśnie szukałam ciasta, do którego mogłabym wykorzystać chałwę- no i znalazłam
icon_smile.gif
Rodzina z Brześcia przywiozła 5 kilo chałwy i nie miałam pojęcia, co z nią zrobić. Niedługo pewnie wykorzystam ten przepis. Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe przepisy na ciasto z chałwą?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Dzisiejsze fotki
icon_mrgreen.gif
Wybaczcie za "bałagan" ale udało mi się cyknąć fotki ostatnich kawałków
lecker.gif


S6300440.JPG
 

Załączniki

  • S6300440.JPG
    S6300440.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Kasiu - to ciasto jest dobre zaraz po tym jak polewa ostygnie
icon_mrgreen.gif
Tylko jak ciepłe to źle się kroi. Ja zwykle robię wieczorem, a rano polewa
lecker.gif
Polewa wystyga w przeciągu kilku minut.A i polewę nakładaj szybciutko gorącą, bo jak trochę przestygnie to ciężko rozsmarować, ja dodatkowo wiórki kokosowe sypię na polewę, bo nie zawsze idealnie da się rozsmarować i wiórkami zakrywam
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
To w sobote w nocy będziesz drugie robiła
rofl.gif

A i powiem Ci jak wykładam ciasto. Ciasto jest dość gęste. Wykładam ciemne na blachę z pergaminem i rozprowadzam taką łopatką do nakładania ciasta (nie wiem jak toto się fachowo nazywa), maczaną w zimnej wodzie. Dość równomiernie to się rozprowadza, później robię tak samo jabłka, kokosowe i białe
icon_lol.gif
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Ewa dzięki za instrukcje
bussi.gif

Pewnie bym sie wkurzała ze nie moge rozłożyć ciasta
Napisze jak mi wyszło i czy smakowało rodzince
Chałwe dajesz obojetnie o jakim smaku???
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Waniliową daję, bez polewy, bez niczego
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
To zależy w jakiej formie pieczesz
icon_mrgreen.gif
Ja zwykle robię w największej, żeby więcej było i wychodzi tak na 4-5 cm
gruebel_2.gif
Widać na fotce, że nie wysokie
icon_mrgreen.gif