Ryż smażony z jajkiem*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Ryż jaśminowy ugotować :
1 szklanka ryżu
1 szklanka wody
pół łyżeczki oleju
sól
Ryż kilkakrotnie płukać w zimnej wodzie.
Zalać wodą, wlać olej , wsypać sól. Gotować 15 – 20 minut na bardzo małym ogniu pod
przykryciem). Wyłączyć gaz, pozwolić ryżowi postać przez 10 minut pod przykryciem.
Rozdzielić widelcem ziarenka. Ryż wysypać na tace. Talerz, odstawić do przestygnięcia

2 jajka rozbełtać z solą, pieprzem i dymką
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać jajka, przesmażyć energicznie mieszając
Wrzucić ryż, smażyć 2 minuty
Posypać dymką
Jeść natychmiast

Można skropić dobrym sosem sojowym

bMn4VL0OCOt4gPJ71X.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja kluskowa maniaczka robię tak z makaronem jeśli tylko zostanie mi jakiś niewykorzystany.
Zjadam z kefirem mniam
mniam.gif

Ryż nie przyszedł mi do głowy - ale chętnie spróbuję.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja robie tak zarówno z makaronem jak i ryżem, nawet czasami z kaszą (gryczaną). Aczkolwiek średnio lubię - to dla mnie bardziej zapychacz, niz rarytas
icon_wink.gif
Natomiast moja mama uwielbia takie potrawy
icon_wink.gif

Ja dodatkowo lubie wkroic sobie kostki sera żółtego, twarogu lub mozzarelli w to. Za każdym razem wychodzi wtedy inny smak
daumen.gif
 

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
Uwielbiam ryż pod każdą postacią, ale tego jeszcze nie robiłam
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
charakterystyczny egzotyczny smak nada olej sezamowy.
Nie radze jednak wiecej jak lyzeczke.

Kocham
i jajca i ryz
a polaczenia
icon_rolleyes.gif


malzon nagminnie smazyl jak bylam w ciazy
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Osobiście lubie połączenie ryżu z jajkiem
icon_smile.gif
ja dodatkowo dodaje jeszcze przyprawę chińską aby wzbogacić smak (ogólnie lubię wszystko co ma wyrazisty smak przypraw ^^")Kiedyś dodałam to tego i dymkę i troszkę pędów bambusa - było bomba !