Buraczki marynowane

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Buraczki marynowane

na słój 1700 ml ( w takim zazwyczaj robię)
4 duuuże buraki
ocet - 1 szkl.
woda - 3 szkl.
cukier - 8 łyżek
czosnek - 4 ząbki
pieprz - 1/2 łyżeczki

1. Buraki umyć dokładnie i gotować w skórce 30 min. Wystudzić, obrać, pokroić w słupki.

2. Do garnka wlać ocet i wodę w proporcji 1:3. Dodać ok. 8 łyżek cukru, 4 przeciśnięte ząbki czosnku, pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

3. W marynacie zagotować buraczki przez 5 min. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić pieprzem.

4. Od razu nakładać do słoików wraz z marynatą, zakręcać szczelnie, pasteryzować 5 min.

Genialne jako dodatek do wszelkich mięs
mniam.gif


Zdj_cie_9_.jpg

Zdj_cie_20_.jpg


Smacznego
icon_exclaim.gif


wink.gif
 

Załączniki

  • Zdj_cie_9_.jpg
    Zdj_cie_9_.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie_20_.jpg
    Zdj_cie_20_.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: