Szwarcwaldzki tort wiśniowy

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Składniki:
1 biszkopt ciemny
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
wiśnie kandyzowane lub mrożone bez pestek
200 ml kirschschnapsu (można zastąpić polską wiśniówką)
wiórki czekoladowe

Biszkopt przekroić na trzy placki, śmietanę ubić ze śmietan fix i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować syrop do nasączania biszkoptu: pół szklanki soku wiśniowego zagotować z 0,25 szkl. wody i łyżką cukru. Po ostudzeniu wlać kirschschnaps (ew. wiśniówkę). Nasączyć syropem placek, wyłożyć czwartą część śmietany, a na śmietanę część wiśni, następny placek, potem syrop, śmietana, wiśnie, placek, syrop, cienka warstwa śmietany. Posypać wiórkami z czekolady, pozostałą śmietaną posmarować boki tortu i również posypać czekoladą. Na wierzchu można ozdobić tort bezikami ze śmietany i wiśniami.

(znalezione kiedyś w sieci)
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Prawda? Prosty i przepyszny - robiłam ostatnio w lutym... (to już szmat czasu
icon_wink.gif
) na urodziny starszej pociechy - zniknął w całości w 1 dzień
icon_biggrin.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam dzisiaj i na dzisiaj
icon_biggrin.gif

Wszystko poszlo szybko i sprawnie
icon_biggrin.gif

Nie mialam z nim zadnych problemow, -zreszta tu chyba nie mozna nic zepsuc
icon_wink.gif


- Tylko ubita smietane lekko doslodzilam, mam nadzieje, ze to nie bedzie moj blad
icon_wink.gif

Biszkopt upieklam z przepisu AgusiH na "Wuzetke cytrynowa" -puszysty, wilgotny i pieknie urosl
icon_biggrin.gif

Degustacja bedzie pozniej. Licze, ze gosciom bedzie smakowac
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Aha, troche mam stresa
cheers.gif
bo bardzo rzadko pieke torty i za kazdym razem nie wiem, czy biszkopt dobrze nasaczylam
icon_mrgreen.gif

(jedyny plus na moja korzysc to to
icon_mrgreen.gif
, ze biszkopt nie wyszedl suchy
icon_mrgreen.gif
)
Takze tutaj kciuki mile widziane
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Cinko -dziekuje za latwy i szybki tort
cvety.gif
bussi.gif


Nie wiem, czy uda mi sie zrobic zdjecie w przekroju, wiec na wszelki wypadek zamieszczam go w calosci
icon_wink.gif


PICT001_0.JPG
 

Załączniki

  • PICT001_0.JPG
    PICT001_0.JPG
    105 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Wyszedl bardzo, bardzo smaczny! Pycha
lecker.gif

Wszystkim bardzo smakowalo
icon_lol.gif

- Nawet biszkopt dobrze nasaczylam
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Troche nierowno rozlozylam wisnie, ale nikomu nie podpadlo (chyba
icon_mrgreen.gif
) , a ja zauwazylam to dopiero na zdjeciu
icon_mrgreen.gif

Cinko, ogromnie dziekuje za przepis
bussi.gif
anbetung.gif
-ktory wchodzi juz na stale
lecker.gif


Udalo mi sie ukrasc kawalek do zdjecia
icon_mrgreen.gif
robilam na szybko i w sztucznym swietle, dlatego takie troche "niewyrazne".

PICT001_5.JPG

Aha, a z ta lekko poslodzona smietana, to wcale nie byl glupi pomysl
icon_biggrin.gif

Wyszlo smacznie i wcale nie za slodkie!
 

Załączniki

  • PICT001_5.JPG
    PICT001_5.JPG
    84.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Caritko pięny!
Ja też trochę dosładzałam śmietanę
icon_biggrin.gif
jakoś nie dociera do mnie że ubita śmietana może być smaczna zupełnie bez cukru
icon_razz.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Cinka @ 28 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796207Caritko pięny!
Ja też trochę dosładzałam śmietanę
icon_biggrin.gif
jakoś nie dociera do mnie że ubita śmietana może być smaczna zupełnie bez cukru
icon_razz.gif
icon_biggrin.gif
Dziekuje
bussi.gif

Ja tez jakos nie jestem przekonana do smietany bez cukru, dlatego doslodzilam
icon_mrgreen.gif

Chociaz...- jak biszkopt bylby slodszy, pewnie plulabym sie w brode, ze dodalam cukru
icon_mrgreen.gif


- Ale wyszlo na prawde bardzo smaczne!
icon_biggrin.gif

Dziekuje, jeszcze raz za przepis
bussi.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,907
1,488
113
Zrobiony, biszkopt piekłam w małej tortownicy (średnica 23 cm) i dlatego na jego upieczenie wzięłam: 4 jaja, 3/4 szkl. mąki i 1/2 szkl. cukru i ponad 2 łyżki kakao. Śmietany użyłam mniej tzn. 400 ml 30% i 2 śmietan fixy, trochę dosłodziłam. Biszkopt nasączyłam nalewką wiśniową - bez rozcieńczania a wiśnie użyłam z nalewki. Masy nie było za mało. Chwilę temu była degustacja - smakowało
lecker.gif
Myślę, że jak postoi do jutra, to dopiero będzie pyszny!!!
icon_lol.gif
. Zapomniałam, po przekrojeniu miałam
3 placki znaczy krążki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,907
1,488
113
Dzisiaj to ten torcik, to niebo w gębie, połowy już nie ma
cry_1.gif
, we dwójkę pokonaliśmy
icon_lol.gif
.
Dzięki za przepis
anbetung.gif
, polecam, tym bardziej, że szybko się robi
icon_lol.gif
.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Upiekłam dzisiaj z podobnego przepisu, a właściwie bez przepisu.
icon_mrgreen.gif
Pyszny jest! Nadzienie wiśniowe zrobiłam Dziuni, takie dodałam tylko wiśniówki, przepis na biszkopt:

8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki dobrego, ciemnego kakao (dałam DecoMorreno)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić całe jaja na parze, dodawać stopniowo cukier. Zdjąć z ognia, miksować
cały czas, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Ubijając jajka na parze należy
pamiętać, że temperatura masy jajecznej nie może przekroczyć 40 stopni.
Wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przesiać przez sito. Suche
składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć.
Dużą tortownicę (26 - 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy
pozostawić suche (nie smarować tłuszczem). Wylać ciasto do formy i wstawić do
nagrzanego wcześniej piekarnika 160 stopni. Piec 40/50 min. zwiększając
stopniowo temperaturę do 180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić
na trzy części.


DSC_0578.JPG

DSC_0575.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0578.JPG
    DSC_0578.JPG
    233.5 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_0575.JPG
    DSC_0575.JPG
    253 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Flamenco, przekroju nie będzie bo już pożarty cały tort.
icon_mrgreen.gif


Margot, dla Ciebie wszytko
icon_smile.gif


Sylcia, moją techniką jest rzucanie startą czekoladą po bokach,
icon_mrgreen.gif
też się jej trochę rozsypuje ale zmiatam to później pędzelkiem.
icon_wink.gif


Kasiu, wybacz!
anbetung.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: