Chleb wieloziarnisty R. Bertineta

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Chleb wieloziarnisty R. Bertineta

200g maki pszennej pelnoziarnistej
175g maki pszennej typ 550
125g mieszanki ziaren plus jeszcze troche do posypania
10g drozdzy
10g soli
340g wody (340ml)
troche masla do natluszczenia foremek


Natluscic 2 foremki o dlugosci 20-22cm.

Maki i ziarenka wymieszac. Wkruszyc drozdze. Dodac sol i wode i zagniesc ciasto metoda Bertineta. Uformowac kule, wlozyc do miski, zakryc sciereczka i odstawic na 1 godzine do wyrosniecia.
Wyjac ciasto z miski, podzielic na 2 czesci, z kazdej uformowac kule, nakryc sciereczka i odstawic na 10 min.
Z kazdej kuli uformowac bochenek oczywiscie metoda R.B. ( za Tatter
icon_smile.gif
:
metoda taka sama jaka skladamy kartke A4 przed wlozeniem do koperty...prostokat 1/3 dol do srodka, wcisnac delkatnie palcami, 1/3 gora do srodka, zlepic dokladnie dolna czescia dloni), wierzch posmarowac woda, na talerzu rozsypac ziarenka i obtoczyc w nich zwilzona czesc ciasta. Wlozyc do przygotowanych foremek, zakryc scierka i odstawic do wyrosniecia, az prawie podwoja swoja objetosc.
Piekarnik rozgrzac do 250°C, spryskac scianki woda, foremki szybko przelozyc na kamien lub blache. Piec 15-20min.