![]() ![]() |
30 Nov 2004, 17:03
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.907 Dołączył: 28-September 04 Użytkownik nr: 104 |
2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 kostki rozpuszczonego masła (125g) 1 rozbełtane jajko kilka kropli olejku waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Foremki wysmarować olejem lub masłem. Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Mąkę, cukier, kawę, sól i cynamon wymieszać. Mleko, jajko, olejek wymieszać w drugiej misce. Do suchych składników dodać płyn i krótko wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć do foremek. Piec 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasteczka sę upiekły.[/i] |
|
|
|
1 Dec 2004, 16:02
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.507 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Blisko Toronto, On Użytkownik nr: 28 |
zrobilam ,wczoraj na deserek- ot tak coby sobiie zycie oslodzic i wyszly wspaniiale!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dziekuje sd silver za tak dobry przepis, a Gusi za umieszczenie go tutaj |
|
|
|
1 Dec 2004, 19:55
|
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 5.856 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Katowice - niestety :( Użytkownik nr: 51 |
to moje pierwsze muffinki wyszly super, a powiem wam ze zachecila mnie opinia ze za malo slodkie BO dla mnie wszystko dookola jest za slodkie
|
|
|
|
20 Jan 2005, 14:42
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 369 Dołączył: 5-November 04 Skąd: rybnik Użytkownik nr: 175 |
mniam mniam, to moje ulubione muffinki, zresztą od tych wlaśnie rozpoczęła się moja mufinkowa przygoda.
muszę przyznać niestety, że dawno do muffinkowej formy (mam taka na 12 - huraaa!) nic nie wkładałam, ale może czas to zmienić.... a tak nawiasem mówiąc, jak robiłam te mufinki po raz pierwszy to nie miałam wtedy foremek, tylko robiłam w zwykłych foremkach babkowych, ale i tak były super.... (i wtedy właśnie postanowiłam się zaopatrzyć w formę profesjonalną.... a long time ago...) namawiam wszystkich do tego przepisu. |
|
|
|
3 Mar 2005, 22:26
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.773 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 |
Jak to się stało że nie dodałam tu komentarza?? Bo robiłam je już dawno, wyszły takie pyszne że och, trochę inne bo nie lubię kawy i nic innego kawowego nie piekę. miodzio!
|
|
|
|
5 Mar 2005, 12:01
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.773 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 |
Dziś robiłam powtórke, i kurcze zapomniałam wyłożyć blaszek foremkami, tylko wysmarowałam masłem, i czekolada przywarła do foremki, muffinki wyciągałam łyżką, teraz mam muufinkowe okruchy cappuccino i kawałkami czekolady, i jeszcze blaszkę porysowałam!!!! Gdyby one nie były takie genialne w smaku, to bym sie wkurzyła :twisted:
|
|
|
|
6 Mar 2005, 12:57
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 |
Robiłam w piątek. Były tak pyszne, że w sobotę była powtórka z powiększonej porcji. 8)
Modyfikacja z mojej strony była taka, że zamiast gorzkiej czekolady (nie lubię ) - dałam białą i rodzynek dorzuciałam. Przepyszne. |
|
|
|
6 Mar 2005, 14:37
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.005 Dołączył: 23-December 04 Skąd: prawie Warszawa Użytkownik nr: 236 |
Nie no, Małgoś, załamałaś mnie.
Ja już muffinek nie miałam piec (bo chcę się w końcu odchudzić ), a Ty mi tu piszesz że one z białą czekoladą są pycha (bo ja za gorzką też nie teges, a białą jeszcze mam). No i jak tu sie oprzeć takiej pokusie, no jak ??? |
|
|
|
6 Mar 2005, 14:53
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 |
Basia, odchudzanko od jutra, a dzisiaj piecz muffinki.
|
|
|
|
6 Mar 2005, 17:21
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.005 Dołączył: 23-December 04 Skąd: prawie Warszawa Użytkownik nr: 236 |
Mówisz?
Trudno, idę piec, a nie_za_długo będę wyglądała jak gościu z mojego avatarku |
|
|
|
6 Mar 2005, 17:37
|
|
No wiesz Basia, całkiem przystojny ten gościu. U mnie w domu teletubisie wciąż są hiciorem.
|
|
|
|
6 Mar 2005, 22:21
|
|
|
U nas tubisie już w odstawkę dawno poszły. Dziecko mi dorośleje
A muffinki sa faktycznie bardzo dobre. Postaram sie później wkleić zdjęcia. |
|
|
|
8 Mar 2005, 00:53
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 376 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 39 |
Dobre i szybkie w wykonaniu te muffinki, tylko następnym razem dodam gorzką czekoladę, będą bardziej wytrawne-dziś miałam tylko mleczną i wyszły trochę za słodkawe.
|
|
|
|
15 Mar 2005, 17:52
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.461 Dołączył: 15-February 05 Skąd: Charsznica Użytkownik nr: 307 |
Pyszne te muffinki mnie wyszlo osiem a wam ile wychodzi z tej porcij???
Polecam |
|
|
|
15 Mar 2005, 18:02
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.182 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 |
CYTAT(kasiak73) Pyszne te muffinki mnie wyszlo osiem a wam ile wychodzi z tej porcij???
Polecam 12 czyli cała blaszka |
|
|
|
15 Mar 2005, 19:07
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 280 Dołączył: 15-January 05 Skąd: wawa Użytkownik nr: 260 |
Mnie wyszło 19
Zwykłe metalowe foremki do babeczek. W smaku rewelacyjne, kształt pozostawia wiele do życzenia. Ale ja się nie znam, nie potrafię piec. Kiedyś sobie kupię formę do muffinek i wtedy zabłysnę, jest czym |
|
|
|
22 Mar 2005, 12:31
|
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 814 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Wrocław / Żagań :D Użytkownik nr: 19 |
te muffinki są rewelacyjne ...... własnie w piekarniku jest druga porcja
dziekuje z przepis |
|
|
|
30 Mar 2005, 12:47
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.479 Dołączył: 31-October 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 152 |
nareszcie maaaaam upragnioną i długo wyczekiwaną muffinkową foremkę!!!!
No i teraz zamierzam piec! I chyba moją muffinkową przygodę rozpocznę od tego przepisu Tylko oświećcie mnie, czy wystarczy foremkę wysmarować (mam tę z ikei) czy papierki lepiej wkładać bo nie chciałabym już za pierwszym razem porysować jej sobie w razie gdyby nie chciały wyleźć |
|
|
|
30 Mar 2005, 12:54
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.182 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 |
Jak dokładnie posmarujesz to nic się nie stanie. Nie wyjmuj od razu, poczekaj aż lekko przestygną, wtedy łatwiej wyjąć
|
|
|
|
13 Apr 2005, 20:26
|
|
|
kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.356 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 |
Przepis drukowałam daaaawno temu na mniam. Nie wydrukowały mi się ułamki, tylko np. 3 szkl cukru, zamiast 3/4, 1 łyżeczka soli zamiast 1/4, itd. A i nie było wcale proszku do pieczenia. Poszła też do środka 1 cała czekolada, a nie 1/2. Część błędów poprawłam podczas robienia, innych nie. Stygną. Jutro zobaczymy czy da się je zjeść. Powtórka z prawidłowym przepisem będzie na pewno
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:47 |