Frijolemole

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
175g ciecierzycy, namoczyc w 570ml zimnej wody
1 swieza chilli
2 lyzki swiezo wycisnietego soku z limonki
1 czubata lyzka posiekanej kolendry
1 lyzka oleku z orzeszkow ziemnych (lub innego bezzapachwego oleju)
1 srednia hiszpanska cebule
2 zabki czosnku, posiekane
3 zielone cebulki
1 duzy pomidor, pozbawiony skorki i pokrojony
1/2 lyzeczki Tabasco
2 lyzki kwasnej smietany lub fromage frais
S&P

kilka czarnych oliwek
plaskolistna pietruszka

Ciecierzyce odcedzic i zalac swieza woda, gotowac pod przykryciem 45 min (na bardzo malenkim gazie).
Na patelni rozgrzac olej i saute cebulki przez 5 min, dodac czosnek i gotowac jeszcze 5 min.
Posiekac zielone cebulki, przepolowic chilli i wyjac pestki, rowniez posiekac.
Gotowa ciecierzyce, odcedzic i przelozyc do FP, dodac sol, sauteed cebulke, czosnek, olej z patelni i sok z limonki. "Blendowac" do uzyskania gladkawego puree (w konsystencji podobne do humousu, jesli jest zbite dodac odrobine wody pozostalej z gotowania ciecierzycy).

Wyjac do miski i dodac chilli, pomidory, zielone cebulki, Tabasco, kolendre i 2 lyzki fromage frais. Doprawic wg wlasnego smaku S&P. Schlodzic. Na wierzchu ulozyc czarne oliwki i pietruszke.
Bon appetit!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Bez zdjęcia?
icon_wink.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
A bez...