HERBATA z liści jeżyn,malin i poziomek przefermentowanych*

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
świeże liście jeżyn ,malin,poziomek w proporcji
2 części liści jężyn
1 część liści malin
1 część liści poziomek
umyć,osuszyć ,pokroić i ugnieść w szklanym lub porcelanowym słoiku .SŁÓJ zamknąć i pozostawić do przefermentowania(dobrze jest liście czymś obciążyć) na kilka dni.Od czasu do czasu dokładnie przemieszać
liście.
Mieszanka jest przefermentowana, gdy wszystkie liście utracą zielony kolor,wtedy wyjąć ,rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i wysuszyć.Przechowywać szczelnie zamknięte
Parzyć jak herbatę

-ja umyte ,osuszone liście ,zawinełam w gazę ,położyłam na szklaną tackę ,nakryłam tacką drewnianą i obciążyłam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
to książka z 1988roku i jest poświęcona kuchni lekko kryzysowej
proste przepisy na proste dania , dostępnych wtedy produktów,jakieś zamnienniki jak te na herbate (pyszna ta herbata),a ...także kawa z marchwi
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
dzięki margot
icon_smile.gif
jak tylko się świeża listki pojawią będę produkować
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: