Chleb z algami morskimi R. Bertineta

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Chleb z algami morskimi R. Bertineta

250g maki pszennej typ 550
250g maki pszennej pelnoziarnistej
10g swiezych drozdzy
10g soli
340 wody (340ml)
10g suszonych Wakame (japonskie brazowe algi)


Algi namoczyc wg opisu na opakowaniu.

Maki wymieszac, wkruszyc drozdze, dodac sol, wode i zagniesc ciasto metoda R. Bertineta.
Na krotko przed koncem wyrabiania dodac algi.
Z ciasta uformowac kule, wlozyc do omaczonej miski, zakryc sciereczka i zoastawic do wyrosniecia na 1 godz.

Ciasto wybrac na blat i na nowo uformowac z niego kule (metoda Bertineta), nakryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na 45min. Wybrac na omaczony blat, uformowac bochenek (oczywiscie metoda R.Bertineta
icon_mrgreen.gif
), wylozyc na posypana maka sciereczke „szwem“ do gory. Zostawic do wyrosniecia na 1 godzine.
Odwrocic i polozyc na lopate lub plaska blache, naciac tak, zeby powstal wzor liscia – raz poprzecznie na lewo, raz na prawo.
Scianki, rozgrzanego do 250° C piekarnika, spryskac woda, chleb zsunac na kamien i piec ok.45min. az sie ladnie zbrazowi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: