Tort niewyprasowany

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Tort niewyprasowany podam w wersji, w której zrobiony być powinien - bo ten na zdjęciu to dopasowany do mojej diety jest: czyli z ciasta kruchego.
TORT NIEWYPRASOWANY
36.jpg

Składniki:
Ciasto:
250 g orzechów laskowych (lub migdałów)
6 jaj
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki chleba świętojańskiego (lub kakao)
60 g skrobi ziemniaczanej
250 g tłuszczu
Masa cukrowa:
400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

Orzechy mielimy i mieszamy z proszkiem. Żółtka cierpliwie ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier (80 g) i masę żółtkową, i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy orzechy i mieszamy delikatnie. Pieczemy w temp. 190 st. C ok. 40 min Szklankę cukru wsypujemy do garnuszka i na ogniu żywym przerabiamy go na karmel. "Pod ręką" mamy przygotowaną 1,5 szkl gorącej wody i gdy już karmel jest dość karmelowy to go tą wodą rozpuszczamy. Skrobię i mąkę chleba świętojańskiego mieszamy ze sobą i z 0,5 szkl wody zimnej. Następnie tę mieszankę wlewamy do rozpuszczonego karmelu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy tłuszcz i masa karmelowa mają już temperaturę pokojową to my ponownie bierzemy się do pracy. Oba składniki tniemy na kawałki i mieszamy ze sobą przy pomocy miksera. Jak już masa stanie się jednolita w smaku i wyglądzie to kończymy miksowanie. Ciasto orzechowe przecinamy na pół tak aby uzyskać 2 krążki. Krążki nasączamy wodą przegotowaną (może być z większym lub mniejszym dodatkiem wódki czystej). Na pierwszy krążek wykładamy 3/4 masy kremowej, przykrywamy drugim krążkiem i na nim rozsmarowujemy resztę kremu. Boki tortu również smarujemy kremem. Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Nie ukrywam, że najszybciej zrobimy to przy pomocy malaksera, ale ręcznie też jest to możliwe. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniatamy, by wyglądał jak na załączonym obrazku.
Czekamy kilka godzin, aż się smaki przegryzą i wcinamy.
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
A ja mam takie (pewnie głupie :mrgreen:) pytanie : gdzie się kupuje glukozę?
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Dzięki Kamila, ja ślepa nigdy nie zauważyłam

Na niedzielę spróbuję takim niewyprasowanym cósiem tort pokryć :mrgreen:
 

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Nie udało się niewyprasowane :cry:
To znaczy masa jest super, tylko moje zdolności coś nie tego :evil:
Po pierwsze ubabrałam to kremem czekoladowym wrrrrr...
Po drugie wcale a wcale nie chciało się umiętosić i mam tort nakryty wyprasowanym obrusem (kolejne wrrrrrrr...)
Obrus ten leży krzywo, bo już nie chciałam jeszcze bardziej tego upaćkać i w dodatku trochę się rozdarło. Wrrrrrrrr....
W ogóle to mam dziś koszmarny dzień, za co się nie wzięłam, to spartoliłam KOMPLETNIE!!!!

Ale masa bardzo mi się spodobała i na pewno będę z nią eksperymenty robić
icon_smile.gif
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Szukajcie a znajdziecie
icon_smile.gif


Zadałam pytanie o ten cud-tort w Albumie i sama znalazłam odpowiedź.
Normalnie samowystarczalna jestem
icon_smile.gif


Ale tort, Anusiaczku, rewelacja!

Trudno się go robi? Powiedzcie Iv i Anusiaczku?

pozdrawiam

ewa
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
rozumiem że masę "niewyprasowaną" można użyć na każdy tort, czy się mylę?
 

MoTyLeK

Member
Lis 26, 2004
170
0
0
Oj jak ja chcialabym miec taki talent do robienia tortow. Boje sie zrobic tort niewyprasowany- wyglada na strasznie trudny...