![]() ![]() |
3 Feb 2007, 17:29
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.688 Dołączył: 28-November 05 Użytkownik nr: 1.024 |
Dwa przepisy na serniki z likierem kawowym.
I. Sernik z likierem kawowym Przepis pochodzi z książki „The Essentials dessert cookbook” Podała go na Izbushce Julia H : http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=23 Składniki: Spód: 150 g drobno pokruszonych ciastek typu Digestive 80 g mielonych orzechów laskowych 100 g roztopionego masła Masa serowa: 400 g rozmiękczonego sera śmietankowego ( cream cheese) 60 g cukru 3 jajka 6 łyżeczek mąki 125 ml śmietany kremówki 80 ml likieru Kahlua, Tia Maria lub Baileys Wykonanie: Posmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wymieszać składniki spodu. Masą okruszkową wyłożyć dno i boki tortownicy. Chłodzić w lodówce przez 10 – 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ubić ser z cukrem, dodawać po jednym jajka, cały czas mieszając, a następnie dodać mąkę, kremówkę i likier. Przełożyć masę do formy, piec 40 – 50 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić na noc do lodówki. Moje uwagi: Piekłam z podwójnej porcji masy serowej w tortownicy o średnicy 26 cm sprawdzoną i niezawodną metodą „gazetową”. Zamiast orzechów dałam do ciastek mielone migdały, a zamiast gotowego likieru – domowy likier kawowy zrobiony wg przepisu Jobi.
sernik_z_likierem_kawowym.jpg ( 37.32K )
Suma pobrań: 8II. Sernik Biały Rosjanin kahlúa white russian cheesecake Przepis pochodzący ze strony Kahlua.com podała na Izbushce Sviart: http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=14 Spód: Roztopić na patelni 3 łyżki cukru z 3 łyżkami masła. Dodać łyżkę likieru Kahlua, zagotować. Dodać 1/2 szklanki drobno pokruszonych ciasteczek i 1/2 szklanki zmielonych orzechów pekan. Wymieszać. Gorącą masą wyścielić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Nadzienie: 680 -750 g sera śmietankowego typu cream cheese 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 1/4 szklanki likieru Kahlua 2 łyżki wódki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Utrzeć ser z cukrem, solą i wanilią. Cały czas ubijając, dodawać po jednym jajku, a następnie dodać likier i wódkę. Wyłożyć masę na przygotowany spód. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C ( najlepiej w kąpieli wodnej). Do dekoracji: 1 szklanka ubitej śmietany 1 szklanka wiórków kokosowych Pokryć sernik bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi. Podawać z sosem wiśniowym Kahlua (Kahlúa Cherry Sauce). |
|
|
|
3 Feb 2007, 17:36
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 |
A fotka będzie?
Ja jestem fanką sernika kawowego i piekę go namiętnie, ale ten rownież fajnie brzmi. Zwłaszcza ten dodatek baileysa do mnie przemawia. |
|
|
|
3 Feb 2007, 17:46
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.161 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 |
a ja zrobiłam z tego przepisu bo miałam Delfiko ważne do pojótrza i masło orzechowe i zamiast ciemnej czekolady dałam białą ,i zrobiłam tylko dwie warstwy
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis16483.html stygnie |
|
|
|
3 Feb 2007, 17:48
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.688 Dołączył: 28-November 05 Użytkownik nr: 1.024 |
Nie wiem, czy uda mi się wstawic fotkę, bo coś narozrabiałam i program, którym zmniejszam zdjęcia ( Irfan) nie widzi ich teraz wcale....
Na razie sernik wygląda zachęcająco - właśnie wyjęłam go z piekarnika. Jest równiutki jak stół i bardzo ładnie pachnie. |
|
|
|
3 Feb 2007, 17:52
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.161 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 |
ła ,Joasiu jaka strata ,takie śliczne zdjęcia sernikom robisz ,oczywiście nie tylko sernikom
|
|
|
|
3 Feb 2007, 17:52
|
|
a ja zrobiłam z tego przepisu bo miałam Delfiko ważne do pojótrza i masło orzechowe i zamiast ciemnej czekolady dałam białą ,i zrobiłam tylko dwie warstwy http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis16483.html stygnie Ciekawy przepis. Koniecznie się pochwal, jak się udał! |
|
|
|
3 Feb 2007, 17:55
|
|
CYTAT Ciekawy przepis. Koniecznie się pochwal, jak się udał! jutro dam znać jak smakuje ,bo wygląda nieźle |
|
|
|
3 Feb 2007, 17:56
|
|
|
|
|
|
4 Feb 2007, 01:05
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 573 Dołączył: 11-July 06 Skąd: Lublin Użytkownik nr: 1.983 |
Oj i kolejny ciekawy przepis.
W przyszły weekend mam zamiar zrobić sernik cytrynowy, ale ten z całą pewnością będzie następny Z niecierpliwością czekam na relację o niewątpliwych walorach smakowych serniczka i mam nadzieję, że jednak uda Ci się Joanno wstawić zdjęcia |
|
|
|
4 Feb 2007, 09:04
|
|
a odnośnie mojego sernika to
-chyba ciut zawysoka temperatura lub zadługi czas pieczenia ,bo kruszonka ,spór przyciemny jest,boki też trochę brązowe -w smaku całkiem całkiem ,ale nie powala smakiem ,ale ja dałam białą zamiast ciemnej czekolady ,bo nie miałam,drugi raz zrobię z ciemną,bo i kolory nie bardzo się różnią -przyjemnie smakuje ,lekko słono ,orzechowo ,cynamonu właściwie u mnie nieczuć -warty robienia |
|
|
|
4 Feb 2007, 11:33
|
|
Margot - dzięki za recenzję.
Linette - dzięki pomocy dobrych ludzi ( dziękuję !!
sernik_z_likierem_kawowym2.jpg ( 27.57K )
Suma pobrań: 9
sernik_z_likierem_kawowym.jpg ( 30.94K )
Suma pobrań: 8 |
|
|
|
4 Feb 2007, 11:50
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.687 Dołączył: 25-October 04 Użytkownik nr: 135 |
Joanno, wygląda baaardzo smacznie.
|
|
|
|
4 Feb 2007, 11:51
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 573 Dołączył: 11-July 06 Skąd: Lublin Użytkownik nr: 1.983 |
bardzo smakowicie wygląda
|
|
|
|
4 Feb 2007, 12:04
|
|
Nie tylko wygląda, ale i jest bardzo smaczny.
|
|
|
|
5 Feb 2007, 10:31
|
|
No więc wczoraj upiekłam, a teraz właśnie smakuję.
Moje wrażenia i uwagi: Piekłam z serka Delfiko i chyba niepotrzebnie, bo sam serek jest dośc tłusty, a tutaj w połączeniu jeszcze ze śmietaną kremówką - ciasto na tłustości mocniej zyskuje. Przyznaję, że w samym przepisie zafascynował mnie głównie ten dodatek alkoholowy A tak podumowując, sernik jest dobry, ładnie wyrósł, ale to jednak nie mój smak. Niemniej, jako sernikowi chyba nic zarzucić nie można. |
|
|
|
5 Feb 2007, 10:42
|
|
W uwagach pod przepisem na Izbushce Julia H również skarżyła się, że zapach likieru ( konkretnie Baileys) był słabo wyczuwalny. Wynika z tego, że aromat domowego likieru jest intensywniejszy, bo w moim serniku jest jak najbardziej obecny. Dzięki Jobi!
|
|
|
|
5 Feb 2007, 11:29
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.058 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 |
Wyglada PYSZNIE! Joanno jestes SERNIKOWA MISTRZYNIA!
|
|
|
|
5 Feb 2007, 11:44
|
|
|
|
|
|
6 Feb 2007, 00:03
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 675 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 |
Joanno Sernik piękny.Muszę dorobic likieru,bo poprzedni
|
|
|
|
6 Feb 2007, 08:49
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 820 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 17 |
O rany. Chyba się zaslinię. Jak ja uwielbiam serniki , a zwłaszcza serniki Joanny !
Myslę że dla mnie ten sernik bedzie dobry, poniważ kawowy był zbyt intensywnie kawowy (jeżeli wiecie o co mi chodzi). Czy mogłabym prosić i namiary na likier Jobi? |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:44 |