1 kostka masła
1 kostka smalcu
1 jajko
10 dag drożdży
6 łyżek cukru
5 łyżek mleka
1 kg mąki
szczypta soli
marmolada
Cukier puder do posypania
Drożdże rozmieszać z mlekiem. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na koła. Pokroić na trójkąty. Nałożyć na każdy łyżeczkę marmolady. Zawinąć by powstał rogalik. Rozgrzać piekarnik. Piec ok. 20 min w 180'.
Poczekać aż ostygną, posypać cukrem pudrem.
Mogą dłużej poleżeć
1 kostka smalcu
1 jajko
10 dag drożdży
6 łyżek cukru
5 łyżek mleka
1 kg mąki
szczypta soli
marmolada
Cukier puder do posypania
Drożdże rozmieszać z mlekiem. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na koła. Pokroić na trójkąty. Nałożyć na każdy łyżeczkę marmolady. Zawinąć by powstał rogalik. Rozgrzać piekarnik. Piec ok. 20 min w 180'.
Poczekać aż ostygną, posypać cukrem pudrem.
Mogą dłużej poleżeć