![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.348 Dołączył: 22-October 04 Skąd: Bordeaux Użytkownik nr: 130 ![]() |
Schab
800 g schabu bez kosci 2 zabki czosnku 1 cebula galazka tymianku, lisc laurowy lyzka oleju 2 szklanki wody sol, pieprz Schab nadziac czosnkiem. W szybkowarze rozgrzac olej i obsmazyc na nim schab ze wszystkich stron. Posolic, popieprzyc. Dodac pokrojona na kawalki cebule, zrumienic. Dodac tymianek i lisc laurowy. Zalac woda, zamknac. Jak zacznie parowac,zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 30 minut. Wieprzowina w miodzie. 1kg karkowki wieprzowej pokrojonej w kostke. 100g boczku w kosteczke 1 cebula 1 lyzka maki 1 lyzka oleju 2 lyzki miodu 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka wody galazka tymianku lisc laurowy 4 liscie szalwi sol, pieprz Cebule obrac i posiekac. W szybkowarze rozgrzac tluszcz, obsmazyc na nim miesko (ma sie zarumienic) i posypac je maka. Dodac boczek, cebule i jeszcze podsmazyc. Przyprawic, dodac miod. Zalac woda i winem, zamknac. Kiedy zacznie parowac zmniejszyc ogien i gotowac 18 minut. Potrawka(?) z indyka 1 kg udzca indyczego w kawalkach. 1 duza cebula 125 g pieczarek w plasterkach 2 lyzki maki 50 g masla 2 filizanki bulionu z kury 1 filizanka smietany sol, pieprz Posiekac cebule. Tluszcz rozpuscic w szybkowarze, podsmazyc miesko. Dodac cebule, posypac maka i wymieszac. Wlac bulion, wsypac pieczarki, dobrze wymieszac. Przyprawic. zamknac. Gotowac (po okazaniu sie pary) 15 minut na malym ogniu. Po otworzeniu szybkowaru dodac smietane, lekko podgrzac i podawac. Warianty: Mozna wymienic indyka na 800g lopatki cielecej, zalac w miare mozliwosci bulionem z cieleciny. Mozna zastapic jagniecina, i zalac czysta woda. I rzecz jasna zamiast indyka moze byc kura. Kurczak po baskijsku (moj osobisty przeboj) 1 kura w kawalkach albo 4 udka 1 duza puszka pomidorow bez skorki 2 papryki (najlepiej czerwona, albo czerwona+zielona) 3 cebule (w oryginale szalotki) 2 lyski olicy 5 lyzek maki 1 filizanka bialego wytrawnego wina sol, pieprz Cebule obrac i posiekac. Papryki wypatroszyc i pokroic w paski. Przyprawic i oproszyc maka kurze udka. W szybkowarze rozgrzac oliwe, zrumienic na niej kurczaka. Dorzucic cebule i papryke ciagle mieszajac, potem pomidory wraz z ich sosem. Przyprawic, zamknac. Kiedy zacznie gwizdac, zmniejszyc ogien i gotowac 15 minut. Podawac posypane natka pietruszki. |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19th April 2018 - 10:54 |