IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> miesa w szybkowarze, czyli schab, indyk i spolka
melmire
post 7 Feb 2007, 22:39
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.343
Dołączył: 22-October 04
Skąd: Bordeaux
Użytkownik nr: 130



Schab

800 g schabu bez kosci
2 zabki czosnku
1 cebula
galazka tymianku, lisc laurowy
lyzka oleju
2 szklanki wody
sol, pieprz

Schab nadziac czosnkiem.
W szybkowarze rozgrzac olej i obsmazyc na nim schab ze wszystkich stron. Posolic, popieprzyc.
Dodac pokrojona na kawalki cebule, zrumienic. Dodac tymianek i lisc laurowy. Zalac woda, zamknac.
Jak zacznie parowac,zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 30 minut.

Wieprzowina w miodzie.

1kg karkowki wieprzowej pokrojonej w kostke.
100g boczku w kosteczke
1 cebula
1 lyzka maki
1 lyzka oleju
2 lyzki miodu
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka wody
galazka tymianku
lisc laurowy
4 liscie szalwi
sol, pieprz

Cebule obrac i posiekac. W szybkowarze rozgrzac tluszcz, obsmazyc na nim miesko (ma sie zarumienic) i posypac je maka. Dodac boczek, cebule i jeszcze podsmazyc. Przyprawic, dodac miod. Zalac woda i winem, zamknac.
Kiedy zacznie parowac zmniejszyc ogien i gotowac 18 minut.

Potrawka(?) z indyka

1 kg udzca indyczego w kawalkach.
1 duza cebula
125 g pieczarek w plasterkach
2 lyzki maki
50 g masla
2 filizanki bulionu z kury
1 filizanka smietany
sol, pieprz

Posiekac cebule.
Tluszcz rozpuscic w szybkowarze, podsmazyc miesko. Dodac cebule, posypac maka i wymieszac. Wlac bulion, wsypac pieczarki, dobrze wymieszac. Przyprawic. zamknac.
Gotowac (po okazaniu sie pary) 15 minut na malym ogniu.
Po otworzeniu szybkowaru dodac smietane, lekko podgrzac i podawac.

Warianty:
Mozna wymienic indyka na 800g lopatki cielecej, zalac w miare mozliwosci bulionem z cieleciny.
Mozna zastapic jagniecina, i zalac czysta woda.
I rzecz jasna zamiast indyka moze byc kura.

Kurczak po baskijsku (moj osobisty przeboj)

1 kura w kawalkach albo 4 udka
1 duza puszka pomidorow bez skorki
2 papryki (najlepiej czerwona, albo czerwona+zielona)
3 cebule (w oryginale szalotki)
2 lyski olicy
5 lyzek maki
1 filizanka bialego wytrawnego wina
sol, pieprz

Cebule obrac i posiekac. Papryki wypatroszyc i pokroic w paski. Przyprawic i oproszyc maka kurze udka.
W szybkowarze rozgrzac oliwe, zrumienic na niej kurczaka. Dorzucic cebule i papryke ciagle mieszajac, potem pomidory wraz z ich sosem. Przyprawic, zamknac.
Kiedy zacznie gwizdac, zmniejszyc ogien i gotowac 15 minut.
Podawac posypane natka pietruszki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2nd September 2014 - 05:13