Torcik z mielonego mięsa*

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,445
310
83
Potrawę tą robiłam już kilka razy ,przepis zaczerpnięty z kobiecego pisma (Świat Kobiety)

Farsz:

1 cebula
15 dag goudy
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
60 dag mięsa mielonego mieszanego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz cayenne

Ciasto:
15 dag białego twarogu
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia 15 g

Cebule i zieleninę posiekać, goudę pokroić w kostkę. Jajko rozbić,oddzielić żółtko. Białko dodać do mięsa,
zagnieść z cebulą i zieleniną, koncentratem pomidorowym. Doprawić pieprzem i solą, dodać ser, wymieszać

Twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść
ciasto. Gdy za suche, dodać trochę śmietany, rozwałkować w prostokąt 50 na 25 cm, posmarować masą mięsną.
ab.JPG
Ciasto zwinąć w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów o grubość około 5 cm, ac.JPG
Przygotowane ślimaczki poukładać w na nasmarowanej tłuszczem tortownicy 26 cm, lekko spłaszczyć dłonią
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka
ad.JPG
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec przez 35 do 45 minut
aa.JPG
ae.JPG
 

Załączniki

  • ab.JPG
    ab.JPG
    62.5 KB · Wyświetleń: 57
  • ac.JPG
    ac.JPG
    38.4 KB · Wyświetleń: 53
  • ad.JPG
    ad.JPG
    57.7 KB · Wyświetleń: 53
  • aa.JPG
    aa.JPG
    60.7 KB · Wyświetleń: 52
  • ae.JPG
    ae.JPG
    58.6 KB · Wyświetleń: 43
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Do wypróbowania - na bank
daumen.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Już pisałam w Niebie, że przepysznie wygląda, a teraz to już obśliniłam monitor
mniam.gif
icon_mrgreen.gif

Powtórzę za Cinką - na bank do wypróbowania!!
icon_lol.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jajć, pysznie brzmi.
lecker.gif
I nawet nie ma drożdży, byłam pewna, ze to drożdżowe.
icon_mrgreen.gif
Musze zrobić, muszę zrobić..
mniam.gif
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Rybkaro!Z którego numeru Świata kobiety,bo mam wiele numerów,to nie przepisywałabym?
Muszę to zrobić,bo czuję pyszności.
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
pyszne jest polecam, robiłam podobne ślimaczki za wizażem, z metką zamiast mięsa mielonego ale teraz czuję że muszę twoją wersję wypróbować;) mimo, że z metką to też niebo w gębie:)
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
O tak, tak, tak. Bardzo mniem to wygląda i na pewno popełnię
icon_smile.gif