Makowiec zawijany

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Masa makowa (cytuję za książką, ktorą uwielbiam- "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis, Henryk Vitry)
40 dag uprzednio umytego maku zalewamy wrzącym mlekiem 1 l. i gotujemy (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu przez 30 minut.
Osączamy na sitku mak i mielimy go w maszynce 3-4 razy (sitko o najmniejszych oczkach). W rondlu żeliwnym (ja robię to w mojej patelni Berghoff) rozpuszczamy 15 dag masła , 3/4 szklanki pszczelego miodu, drobniutko utłuczoną laskę wanilii, orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały i dodajemy przemielony mak. Smażymy to 15 minut mieszając. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy kogel - mogel z 3-4 żółek i dobrze ubite białka. Tę masę układamy na rozwałkowanym cieście drożdżowym i smarujemy białkiem zwijając dość ciasno 3 rolady - jak na moim zdjęciu. Nakłuwam je drucikiem i jeszcze daję podrosnąć 20 minut. Piekę w 170 st. około 45 - 50 minut no tak na oko.

Ciasto drożdżowe
50 dag mąki przesianej pszennej do miski
zrobić dołek i do niego wlać zaczyn drożdżowy (5 dag drożdży rozmieszać z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka)
Niech sobie rośnie
W tym czasie zrobić kogel mogel z 5 żłtek i 1 szkl. cukru niech się kręci w malakserze.
Białka odłożyć.
Gdy zaczyn urośnie dodać kogel - mogel, szklankę ciepłego mleka usiąść przed telewizorem i wyrabiać rączką do bólu. Gdy ciasto się ładnie złączy w lśniąca kulę dodać 10 dag masła stopionego i wystudzonego - tu ważna organizacja pracy. Wyrobić piękne gładkie ciasto - lekko przyprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką. Rośnie.Załączona/e miniatura/y
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Like
Reakcje: janie