Bakłażany w śmietanie

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Bakłażany w śmietanie

Właściwie danie to powinno znajdować się w rozdziele kuchnia Wołodyjowskiego i Zagłoby czyli kuchnia podolska.

2 bakłażany (razem ok 600 gram)
1 kg ziemniaków
5 pomidorów
1 ostra mała papryczka
2 łyżki oleju
300 g bulionu
200 ml smietany
pęczek pietruszki drobno pokrojony
sól i pieprz

1.Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę (2-3 cm)
2.Papryczkę kroimy w drobną kostkę
3.Pomidory obieramy ze skórek ,pozbywamy się przy okazji pestek.
4.Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki i obsmażamy je.(Chodzi tylko by je obsmażyć)
5.Ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem (pozostały tłuszcz pozostawiamy w patelni).
6.Bakłażany kroimy na 7 mm krążki a następnie je przekrajamy na połowę i natychmiast podsmażamy w patelni,także ma mocnym ogniu(Kto ma słabe nerwy może dodać trochę oliwy)
7.Kiedy bakłażany będą trochę podsmażone i zarazem zaczną przechodzić z koloru białego na szary należy je przełożyć do garnka z ziemniakami.Dodajemy wtedy jeszcze papryczkę i śmietanę. Trochę solimy i tradycyjnie pieprzymy. Dusimy jakieś 15 minut.
8.Na sam koniec dodajemy pietruszkę.

Ps+ Powinno to być stosunkowo ostre.
+Cała sztuka polega na tym by wszystko było ugotowane przy jak najmniejszej ilości płynu ,warzywa stosunkowo całe, a do tego garnek od dna nie przypalony
gruebel_2.gif

mniam.gif
cook.gif
smacznego.gif