Tort Coca Cola

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Tort Coca Cola

Przepis Lisy Yockelson z książki "Chocolate Chocolate"
znaleziony w Washington Post
i podany na Izbushce przez LeoGirlQT:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=19&page=29

filiżanka = 240 -250 ml

Składniki:
Ciasto:
1/2 filiżanki maślanki
1 łyżeczka sody
240 g masła, pokrojonego w kostkę
1 filiżanka Coca- Coli
1/4 filiżanki kakao
2 filiżanki zwykłej białej mąki
2 filiżanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej

Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
Posmarować masłem formę do pieczenia o wymiarach 13x9x2 cale
fiesgrins.gif


W szklanej lub plastikowej misce wymieszać trzepaczką maślankę z sodą. Odstawić na kilka minut - do czasu, aż mieszanina trochę urośnie.
W rondelku wymieszać masło z Coca -Colą i kakao. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Do miski stacjonarnego miksera przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodać gorącą mieszaninę maślaną i mieszać około 2 - 3 minuty na wolnych obrotach. Potem dodać jajka, esencję waniliową i mieszaninę maślanki z sodą. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika na około 20 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). Gotowy tort powinien nieznacznie odstawać od ścianek formy. Studzić w formie około 5 - 10 minut. Na gorące ciasto wylać polewę. Początkowo będzie ona nieznacznie wsiąkać w ciasto, ale potem zastygnie.

Polewa:
3 3/4 filiżanki +2 łyżki cukru - pudru
szczypta soli
117 g masła ( roztopionego i ostudzonego do temperatury pokojowej)
50 g ciemnej czekolady ( roztopionej i ostudzonej do temperatury pokojowej)
1+ 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
6 łyżek Coca- Coli (w temperaturze pokojowej)

W dużej misce zmieszać cukier z solą. W małej misce wymieszać masło z czekoladą do jednorodnej konsystencji, a następnie dodać esencję waniliową. Przelać masę do dużej miski z cukrem, dodać Coca- Colę i ubijać mikserem przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednorodna. Zebrać resztki masy ze ścianek miski i mieszać jeszcze przez minutę.
Polewę zużyć w przeciągu 15 minut od przygotowania. W razie potrzeby przykryć miskę kawałkiem folii, aby nie dopuścić do powstania "skórki".
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Ja również Coli nie pijam, ale to ulubiony napój mojego męża, więc pewnie mu kiedyś to ciasto upiekę...
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ha, ja na pewno kiedys sie skuszę
icon_wink.gif
Ciekawe czy czuc cos tą colę
gruebel_2.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To jak do zebry się daje gazowaną orenżadę
fiesgrins.gif

Chyba o bąbelki też chodzi
gruebel_2.gif
 

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Podnoszę
icon_smile.gif

Bo ciasto zapomniane od ponad 2,5 lat a u mnie właśnie "siedzi" w piekarniku
icon_smile.gif

Zobaczymy co wyjdzie
gruebel_2.gif