Sos cebulowo-jabłkowy do mięs*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Zeszklić na oleju bardzo dużą(lub kilka mniejszych) drobno posiekaną cebulę.2-3 duże winno-słodkie jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej,dodać do cebuli,podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości jabłek.Dolewać wody/bulionu jeżeli się wygotuje.Posolić,popieprzyć i dodać dużo majeranku.Można też dodać mały ząbek czosnku i trochę tymianku.
Taki sos nadaje się najbardziej do pieczeni wieprzowej i kaczki lub gęsi.Dobry jest tez do kotletów wieprzowych.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie zrobiłam go do kurczaka w ziołach
fiesgrins.gif
zamiast majeranku sypnęłam bazylii
daumen.gif

Tylko spróbowałam bo ja raczej nie cebulowa, zrobiłam go bo jakoś mi do tego kurczaka pasuje
icon_lol.gif

Mimo to nawet dla mnie pycha
mniam.gif