Chleb powszedni

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
chleb_powszednicrop.jpg

Wrzucic w odpowiedniej kolejnosci (u mnie jest to tak, jak podaje)

2 szkl wody
1 lyzka soli (zawsze uzywam morska)
2 szkl maki pszennej zwyklej
1 (+) szkl maki pszennej razowej
1/2 (-) szkl maki zytniej (nie wiem czy ona razowa czy zwykla - tylko taka tu jest)
1/2 szkl platkow osianych
1 lyzka cukru
2 lyzeczki drozdzy

slonecznik luskany surowy - na oko
icon_wink.gif



program: podstawowy (podgrzewanie, wyrabianie, wyrastanie, pieczenie)
skorka: przypieczona

make zytnia odmierzam razem z pszenna razowa. Razem ma byc 1 i 1/2 szkl, ale zaleznie od proporcji chleb jest lzejszy, gdy zytniej mniej.
Platki owsiane zwykle lub blyskawiczne. Ze zwyklymi jest bardziej wilgotny.

Miazsz bardzo miekki i dosc swiezy. Doskonaly do tostowania.
nie zdarzylo mi sie, zeby ten chleb nie wyszedl.

chleb_powszedni.jpg
 

Załączniki

  • chleb_powszedni.jpg
    chleb_powszedni.jpg
    72.3 KB · Wyświetleń: 4
  • chleb_powszednicrop.jpg
    chleb_powszednicrop.jpg
    69.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
mozna
ale jesli lubisz wilgotne chleby polecam kupic oatmeal.
Anglicy na pewno maja
fiesgrins.gif
 

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Ker kupiłam dziś płatki więc bedę testować kolejny raz z płatkami

zrobiłam go i wyszedł super, wielki strasznie, z tym, że piekłam na programie francuskim, dałam więcej mąki a mniej wody, żeby zrównoważyć niedobór płatków i bardzo mi smakował
a i miód zamiast cukru, bo cukier też dostał nóg wczoraj (czyt. współlokatorom się znów nie chciało kupić swojego i podbierali mój )
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo sie ciesze.
Ja lubie jego strukture przypominajaca polski sitek, ktory tu jest nie do dostania.
Z platkami bedzie ciezszy, wilgotniejszy i dluzej swiezy.
To moj pierwszy chleb i robiony najczesciej (bo inne jednak wole z piekarnika, a znow latem nie potrzebuje dodatkowego grzania) i jest prosty jak drut
fiesgrins.gif
zarowno w smaku jak i wykonaniu. Jakos wczesniej nigdy mi nie przyszlo do glowy zeby wklepac przepis.
Jesli by wyrastal Ci zbyt duzy (zalezy to glownie od drozdzy) zmniejsz skladniki. maki jest 2x tyle co wody, wiec nie jest to trudne zadanie
icon_wink.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Pierwszy raz upiekłam w maszynie chleb w pełnym cyklu, i to był właśnie ten.
daumen.gif
Zmniejszyłam proporcje do 1,5 szklanki wody. Upiekł sie ciut za jasno, bo nastawiłam wielkość 750 i średnio wypieczony, a powinnam 1000 g. i mocno. Chleb naprawde bardzo smaczny, prosty i niekłopotliwy.
Bardzo dobrze, że sobie przypomniałaś o tym przepisie, Kermidtku.
bussi.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo sie ciesze Buko.

ja nie mam opcji "wagowej" pieczenia i jak widze, ze blady to po calym cyklu wlaczam dodatkowo pieczenie.

tymczasem zmierzam do przepisu Biedronki. Podobny, ale namoczenie platkow sprawia, ze jest wilgotniejszy.
 

mamumilu

Member
Lut 21, 2005
3
0
0
No to teraz na mnie kolej
icon_smile.gif
Kupilam sobie maszyne do pieczenia chleba i zobaczymy jak mnie bedzie wyreczala w pieczeniu. Na razie produkowalam tylko razowce na zakwasie w wariacjach na temat a teraz pora na chlebki z maszyny. Robilyscie moze na zakwasie, bo jeszcze nie znalazlam przepisu?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
no i co zrobilas. Chce mi sie
icon_lol.gif


nie pieklam zadnego chleba przez ostatni miesiac.
Jedynie drozdowke i tramezzini, ktore jest bulkowate nieco.

no coz, wrocimy - nadrobimy
icon_wink.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Piekę, bo nie mam żadnego tostowego na jutrzejsze grzanki.
Ciasto wyszło mi bardzo płynne, poprzednio (bo już kiedyś robiłam) takie nie było. Dosypałam z pół szklanki mąki a i tak zupcia.
Co to będzie, co to będzie
icon_lol.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
no i co?

Na tostowe pieczywo to nie lepszy przepis Liski na tramezini?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
rzadkie?

Kurcze, Biedronki chleb robilam, a on jeszcze wiecej plynow ma i wyszedl.
Maki z platkami jest 2x tyle co wody, nie powinien byc bardzo ciezki.
Nie wiem Kitek, co powiedziec. Malo glutenu? Czy cos zle z drozdzami?
Nie pieklas w jakims super szybkim programie? Mial czas na wyrosniecie?
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
podnosze!!

ide mak szukac w przyzwoitej cenie i w niedziele pieke - bo do niedzieli staram sie nie jesc chleba
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
pieke - tez mi wyszla zupa - ale dosypalam maki, jednak boje sie tak dosypywac i dosypywac bo gniota sie boje, nic to

czy Tobie Kier po wyrobieniu wychodzi sprezysta kulka? czy taka niezbyt sprezysta przylepiona do "podlogi"?
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

?