Morg Polo*

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Przepis pochodzi z kuchni arabskiej. Od siebie dodałam szczyptę kminu rzymskiego i podwoiłam proporcje owoców i cebuli(ale proporcje podaje zgodnie z przepisem). Podczas gotowania w kuchni unosi sie obłędny zapach.
Danie własnie jest w piekarniku , jak tylko wyciągnę to wkleje zdjecia i powiem jak smakowało.

4 kurze udka
1 cebula
100 g suszonych moreli
1 łyżka rodzynek
1 łyżka cynamonu
200 g ryżu
30 g masła
oliwa z oliwek

Natarte solą i szczyptą pieprzu udka , obsmażyć na dużym ogniu , na złoty kolor. Udka wyjąć i podsmażyć cebulę.Dodać rodzynki , cynamon i pocięte w paseczki brzoskwinie oraz udka.Wszystko zalać gorącą wodą i dusić pod przykryciem , na małym ogniu , przez 30 min.
Ryż ugotować "al dente" , odsączyć i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na ryżu ułożyć udka i sos. Zapiekać przez 20 min. w 150 stopniach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Powiem jedno , to jest przepyszne ! Nie przepadam za ryżem ale z owocami jest pyszny, mięsko wyszło niezwykle delikatne. Warto dać podwojoną porcję moreli, rodzynek i cebuli, oj warto
icon_smile.gif

rizBGrNKjQuOnWZacB.jpg
 

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Eeee tam , moje były po prostu bardziej spieczone. Świetnie ci wyszło i ciesze sie ,ze smakowało
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: