- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 4
- 0
Zachwycilam tymi nozkami meza i syna. Troche inne pieczyste niz zwykle.
Taki "schabowy" z kury z koscia w srodku.
1 kg nozek kurczaka (lydki maja byc)
1 jajko
1 do 1 i 1/2 lyzeczki czosnku granulowanego lub mielonego
sol
tarta bulka
Umyte nozki nasolic i natrzec czosnkiem. Maczac w jajku i obtaczac w tartej bulce.
Obsmazyc na rozgrzanym oleju, a potem na brytfanke i do piekarnika.
Piec w temperaturze 160 stopni do czasu az po nakluciu wyplywajacy sok nie bedzie rozowy (krwisty, bo to drob i salmonella).
DODATKOWE INFORMACJE
Nogi najpierw nacieram w takiej misce, zeby sie na raz zmiescily, a potem wbijam na nie jajko i beltam.
Czesto po obsmazeniu wykladam na blache czy talerz, mroze, przekladam w torebki. Jak nie mam czasu leca prosto do pieca.
Tak przygotowane nozki sa bardziej soczyste od pieczonych tradycyjnie z przyprawami (bez panierki).
Moje dziecko (nie ma jeszcze 3 lat i zazwyczaj gardzi mieskiem) pochlonelo od razu trzy!
Taki "schabowy" z kury z koscia w srodku.
1 kg nozek kurczaka (lydki maja byc)
1 jajko
1 do 1 i 1/2 lyzeczki czosnku granulowanego lub mielonego
sol
tarta bulka
Umyte nozki nasolic i natrzec czosnkiem. Maczac w jajku i obtaczac w tartej bulce.
Obsmazyc na rozgrzanym oleju, a potem na brytfanke i do piekarnika.
Piec w temperaturze 160 stopni do czasu az po nakluciu wyplywajacy sok nie bedzie rozowy (krwisty, bo to drob i salmonella).
DODATKOWE INFORMACJE
Nogi najpierw nacieram w takiej misce, zeby sie na raz zmiescily, a potem wbijam na nie jajko i beltam.
Czesto po obsmazeniu wykladam na blache czy talerz, mroze, przekladam w torebki. Jak nie mam czasu leca prosto do pieca.
Tak przygotowane nozki sa bardziej soczyste od pieczonych tradycyjnie z przyprawami (bez panierki).
Moje dziecko (nie ma jeszcze 3 lat i zazwyczaj gardzi mieskiem) pochlonelo od razu trzy!
Ostatnią edycję dokonał moderator: