Nozki kurczaka a'la schabowy

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Zachwycilam tymi nozkami meza i syna. Troche inne pieczyste niz zwykle.
Taki "schabowy" z kury z koscia w srodku.

1 kg nozek kurczaka (lydki maja byc)
1 jajko
1 do 1 i 1/2 lyzeczki czosnku granulowanego lub mielonego
sol
tarta bulka

Umyte nozki nasolic i natrzec czosnkiem. Maczac w jajku i obtaczac w tartej bulce.
Obsmazyc na rozgrzanym oleju, a potem na brytfanke i do piekarnika.
Piec w temperaturze 160 stopni do czasu az po nakluciu wyplywajacy sok nie bedzie rozowy (krwisty, bo to drob i salmonella).


DODATKOWE INFORMACJE

Nogi najpierw nacieram w takiej misce, zeby sie na raz zmiescily, a potem wbijam na nie jajko i beltam.
Czesto po obsmazeniu wykladam na blache czy talerz, mroze, przekladam w torebki. Jak nie mam czasu leca prosto do pieca.

Tak przygotowane nozki sa bardziej soczyste od pieczonych tradycyjnie z przyprawami (bez panierki).
Moje dziecko (nie ma jeszcze 3 lat i zazwyczaj gardzi mieskiem) pochlonelo od razu trzy!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Pisząc nóżki masz na myśli udka?
icon_eek.gif
Bo jeśli tak, to ja czasem jednemu nie dam rady - a dziecię twoje zjadło 3
gruebel_2.gif
to coś mi tu nie gra
fiesgrins.gif

O pałki chodzi? Łydki znaczy
icon_lol.gif


P.S.
Acha... coś rozwlekły ten przepis troszkę
icon_wink.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Kermitku kochany, błagam, edytuj ten przepis bo przeczytać trudno
icon_lol.gif

A chodzi pewnie o pałki.
Muszę zrobić. Nigdy bym na to nie wpadła, żeby smażyć i zapiekać jak schaboszczaki.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
poprawiam, poprawiam
tylko najpierw sie zawiesilam, a potem Bube karmilam, tym razem lyzeczka, i lecielismy po Kube. Ciesze sie, ze przenioslam kilka, bo odkopywac w skrzynce e-mail, a potem znalezc tekst w dlugaaasnym dokumencie nie jest fajnie.
Ten przepis mialam na mniamie. Nozki sie wymyslily jak Kuba nie mial 3 lat. Nawet byly jakies opinie. Na pewno pozytywne
fiesgrins.gif
Ale niestety umkly. Nic tylko nozek dostaly
icon_wink.gif

Nozka to dla mnie "lydka" jesli porownac do anatomii czleka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Toć to kurak w panierce, najlepsze są skrzydełka bo dużo z nimi zabawy :D
Ja kuraka smażę do końca na patelni, da się ;)

A w wersji a'la schabowy można wyciąć kości od wewnętrznej strony tak, żeby zrobił się płat mięsa, doprawiamy, obtaczamy w mące, jajku i panierce (do wyboru jakiej) i smażymy.
Super smakuje z frytkami i warzywami z patelni, mniaaaam...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
kosc mi pasi, bo dziecko trzyma samo i obgryza i nie trzeba mu kroic.
za to dokladac trzeba
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Znaczy taki w bulce?
Czy z czosnkiem.
Bo koniec koncow okazalo sie, ze moze i sama wpadlam, zeby tak go robic, ale mam ksiazke, gdzie jest panierowany.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nie, bo by panierka sie rozctapala.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
jestem w trakcie robienia tych nozek- podczas smazenia ta panierka troch mi odeszla od kurczaka
icon_wink.gif
teraz kurczak wyladowal w piekarniku i jednak podlalam go ciut olejem ze smazenia... (nie spodziewalam sie tak szybkiej odpowiedzi
icon_wink.gif
)
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Kermit
icon_smile.gif
widze ,ze po przecinku w pierwszym poście nic nei napisałam, a miałam dodać, "u nas" w sensie w mojej rodzinie
icon_smile.gif
)
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Właśnie Dobra Żona piecze udka swojemu wyrobnikowi, żeby miał co zjeść jutro jak przyleci i nie musiał od razu biec do Manola.
Ja je wolę nawet na zimno, z sosem z jogurtu, czosnku i mięty, ręcznie w nim taplane- ta kość rzeczywiście się przydaje.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Na zimno kocham kazda kure z piekarnika czy grila.
Czasem, jak czasu brak na obiad robie kanapki. Takie wielkie a'la hamburgery tylko z lekko tostowanej wieloziarnistej ciabaty. Zamiast hamburgery reszki mies pieczonych, albo klopsiki, zielenia, sosy, cebulka...
Nie moge za czesto robic, bo maz pozera straszliwe ilosci, a powinien schudnac.