Starowiedeński tort ponczowy

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty"

Robiłam go znajomej, nie wiem jak smakuje, ale dzwoniła, że wybornie więc się dzielę przepisem
icon_mrgreen.gif


Składniki na tortownicę 24 cm.

6 jaj
125 g cukru
150g mąki
75g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml rumu
300 g marmolady morelowej
sok z 2 pomaranczy
sok z 1 cytryny
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąki i proszek do pieczenia. Na koniec pianę z białek.
Piec biszkopt przez 45 min, odstawić na 1 dzień.

Przekroić 2 razy.

Środkowy krążek pokroić w kostkę wielkości ok 2 cm. Pozostałe krążki pokropić delikatnie 20 ml rumu i posmarować 200 g marmolady.
Dolny krążek włożyć do tortownicy. Obydwa soki wymieszać i zagotować z 20 ml rumu, 50 g marmolady i pozostałym cukrem. Do płynu włożyć kostki biszkoptowe.
Nasączone biszkopty ułożyćna krążku w tortownicy, przykryć drugim krążkiem (marmoladą do dołu) i lekko przycisnąć.

Tort obciążyć deseczką i po godzinie posmarować rozgrzaną marmoladą.
Cukier puder wymieszać z pozostałym rumem; 2 łyżki lukru wymieszać z kakao.
Tort polukrować na biało.
Ciemny lukier wycisnąć spiralnie na tort, zaczynając od środka. Nożem rozciągnąć ciemne linie od środka na zewnątrz.


Moje uwagi;
W przepisie nie podano ile cukru użyć do biszkoptu, bo dalej pisze, żeby soki zagotować z pozostałym cukrem. Ja odjęłam 3 łyżki od cukru na biszkopt i dodałam do soków.

Fajnie wygląda, i podobno pycha
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Ciekawy patent.
icon_smile.gif
Powiedz, Ewciu, co sie zrobi z tego ciasta po wymieszaniu z sokami? Nie bedzie to paciaja, którą trzeba wykładać łyzką?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Moczyłam bardzo krotko, właściwie to tylko wrzuciłam i od razu wyjęłam i się nie rozciapały za bardzo, no ale w torcie i tak nie widać
icon_mrgreen.gif


Popełnię go drugi raz niedługo, może na święta
gruebel_2.gif
Chociaż na święta to już tyle mam zaplanowane, że nie wiem co wybrać
dump.gif

Ale według mnie nawet jak się rozciapią to będzie jako "masa"
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Polecam ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Wygląd extra, no i ciasto bez tłustego kremu. Może i ja się skuszę.
icon_smile.gif