- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Skladniki
1 lyzka masla
1 lyzka oleju
Szczypta szafranu
2 filizanki ryzu basmati lub dlugoziarnistego
2 lyzki oliwy z oliwek
1 duza cebula
Sol
Migdaly zblanszowane
Suszone owoce (bakalie, orzechy piniowe)
Rodzynki
* W oryginalnym przepisie niestety nie jest podana ilosc, prosze kierowac sie wlasnymi upodobaniami. Mysle ze na tak ilosc ryzu na pewno nie nalezy przesadzic.
Drobno siekamy cebule I podsmazamy na masle, oliwie I oleju. Dodajemy ryz (suchy) I dobrze mieszamy. Dodajemy 4 filizanki wody, sol, szafran. Po zagotowaniu dodajemy suszone owoce. (pozostawiamy kilka lyzek do dekoracji)Pozostawiamy na malym ogniu. Kiedy ryz wchlonie cala wode, przekladamy do naczynia zaroodpornego, posypujemy do dekoracji suszonymy owocami i zapiekamy w piekarniku.
Podajemy z pieczonym miesem.
1 lyzka masla
1 lyzka oleju
Szczypta szafranu
2 filizanki ryzu basmati lub dlugoziarnistego
2 lyzki oliwy z oliwek
1 duza cebula
Sol
Migdaly zblanszowane
Suszone owoce (bakalie, orzechy piniowe)
Rodzynki
* W oryginalnym przepisie niestety nie jest podana ilosc, prosze kierowac sie wlasnymi upodobaniami. Mysle ze na tak ilosc ryzu na pewno nie nalezy przesadzic.
Drobno siekamy cebule I podsmazamy na masle, oliwie I oleju. Dodajemy ryz (suchy) I dobrze mieszamy. Dodajemy 4 filizanki wody, sol, szafran. Po zagotowaniu dodajemy suszone owoce. (pozostawiamy kilka lyzek do dekoracji)Pozostawiamy na malym ogniu. Kiedy ryz wchlonie cala wode, przekladamy do naczynia zaroodpornego, posypujemy do dekoracji suszonymy owocami i zapiekamy w piekarniku.
Podajemy z pieczonym miesem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: