Surówka dwudniowa

acia1065

Member
Lut 8, 2009
21
0
0
Ja robię podobnie:
Sałatka z białej kapusty Bogusi
1 średnia główka białej kapusty
2 duże marchewki
1 duża biała cebula
3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
2 łyżki startego selera
Zalewa:
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru
2 duże łyżki musztardy chrzanowej lub sarepskiej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
Składniki zalewy zagotować.
Kapustę poszatkować, paprykę zetrzeć na grubych oczkach + seler + marchewka. Cebulę b. drobno posiekać. Wymieszać, zalać ciepłą zalewą, odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików, zakręcić.Nie pasteryzować.
Trzymać w chłodzie. Można przechowywać do około 2 miesięcy.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Zrobiłam wczoraj na dzisiejszy obiad , pyszniutka
lecker.gif
zamiast papryki świeżej dałam pyszna domową ze sloika
lecker.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Moja mam jest mistrzynią tej surówki - robi z całej główki, pakuje w słoiki i jedzą, zwłaszcza ojciec ją lubi
icon_smile.gif
 

mariola233

Member
Kwi 4, 2006
8
0
0
Kobitki zrobiłam z drugiej zalewy ale możecie mi napisać jak krowie na rowie ile to jest szklanek np.pół szklanki tego itd.bo nie wiem czy dobra zalewa mi wyszła,dziękuję za odpowiedź
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc ile to jest szklanek, bo w przepisie podałam ilości...
0,25 szkl wody
0,5 szkl octu
0,75 szkl oleju

ale może chodzi Ci o inny zapis?

0,25 to ćwierć szklanki ( 1/4)
0,5 to pół szklanki (1/2)
0,75 to trzy czwarte szklanki (3/4)
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,325
1,591
113
Dobra zalewa jest wtedy kiedy nam smakuje ;)
Zrobiłam w sobotę, zalewa nr 2 - tylko cukru pół szklanki. PRZEPYSZNA! Przyniosłam do pracy, poczęstowałam koleżanki i musiałam dać przepis bo wszystkim smakowało! Przyznam się, że dawno przepis widziałam tylko nie mogłam się jakoś zabrać. Ale zdecydowanie wchodzi na stałe do menu! Bardzo, bardzo pyszna!
PS. Nie dałam papryki i jabłka,myślę,że przepis można modyfikować wg uznania i stanu posiadania.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,417
4,661
113
Też się długo nie mogłam zabrać, ale w końcu udało się. Zrobiłam z zalewą 2. Dzisiaj była w wersji podstawowej, bez jabłka i ogórków, bardzo nam smakowała (mnie smakowała nawet świeżo po wymieszaniu, taka jeszcze ciepła). Jutro spróbuję wersji "wzbogaconej"
icon_smile.gif

 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,628
1,166
113
U mnie zawsze słuszna ilość
lecker.gif

Zapomniałam dodać, że robię bez ogórka. Ostatnio nie miałam papryki i dałam świeże owoce goi. Kolorystycznie i smakowo bardzo pasowały. Naczynie ceramiczne w kształcie jabłka ozdobiłam gałązkami kopru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
a ja już bardzo dawno jej nie robiłam, ale zjadłabym gdyby mnie ktoś poczęstował
icon_wink.gif
ogólnie ostatnio prawie nic nie gotuję, nie piekę...
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,325
1,591
113
A ja też nie piekę, gotuję jak mam czas i nastrój. O surówce dwudniowej długo nie pamiętałam, ale ostatnią zjadłam prawie sama, ciągnęło mnie do niej okrutnie. Chyba to lepiej jeść niż ciastka? Poczęstowałabym, ale nie wiem kiedy ponownie zrobię...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Niedobrze.
Musimy potrzymac kciuki za Twoje problemy. To dziala
icon_wink.gif