Rozetki z Wenecji

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,064
427
83
Rozetki z Wenecji
wg Carol Field – przepis znaleziony na stronie www.petras-brotkasten

Ilosc: 12 -14 szt

1 lyzeczka drozdzy suchych
2 lyzki cieplej wody
50g smalcu
60ml oliwy
3 lyzki cukru
500g zaczynu biga*
300g maki pszennej 550
1 lyzeczka soli

1 lekko ubite bialko jaja do posmarowania


Drozdze wymieszac w wodzie, odstawic na 10 minut. Dodac zaczyn, smalec, oliwe i cukier – dobrze wymieszac. Powoli dodac make i sol i wyrabiac na najnizszych obrotach 3-4 minuty, do uzyskania miekkiego, elastycznego ciasta z pecherzykami powietrza. Można tez ciasto wyrabiac recznie na lekko wysypanym maka blacie około 8-10 minut.

Wlozyc ciasto do wysmarowanej oliwa miski, przykryc folia i odstawic do podwojenia objetosci (mniej wiecej na 2 godziny).


Teraz bedzie najtrudniejsze – robienie rozetek. Mam nadzieje, ze uda mi się to dokladnie przetlumaczyc i wytlumaczyc. One wygladaja troche jak stulone paczki kwiatow i podobno sa dosyc trudne do uformowania.

A wiec:
Miekkie ciasto wykladamy na wysypany maka blat i rozwalkujemy na grubosc ok. 2 cm. wycinamy kolka o srednicy 14 cm i zaznaczamy lekko jego srodek oraz 5 punktow rownomiernie rozlozonych na brzegach.
Chwytamy ciasto w jednym punkcie i lekko przekrecajac skierowujemy do srodka, przyciskamy palcem. Kolko lekko obracamy i to samo robimy w nastepnych czterech punktach ciasta: zawsze do srodka lekko skosnie. Ciasto z ostatniego punktu ukladamy na wierzchu. Srodek sciskamy żeby utrwalic utworzona forme.
Ciasto jest bardzo cierpliwe, jeśli nie udaje się z jednym kawalkiem, można go spokojnie ponownie rozlozyc, poczekac az odpocznie i zaczynac od nowa.

Buleczki ulozyc na blasze, przykryc sciereczka i poczekac 1,5 – 1 i ¾ godziny az podwoja objetosc.

Piekarnik nagrzac do temperatury 205 st C. Buleczki posmarowac lekko ubitym bialkiem i piec około 20 minut. Wystudzic.


*przepis na bige do tego przepisu jest taki:

na ok 585g zaczynu (do bulek potrzebne jest tylko 500g)

1/4 lyzeczki drozdzy instant lub
2g swiezych
60g cieplej wody
215g wody o temp pokojowej
330g maki pszennej typ 550

Drozdze rozpuscic w cieplej wodzie i odstawic na 10 min. dodac reszte wody, a potem make partiami. Wyrabiac drewniana lyzka ok 3-4 minuty. wlozyc ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryc folia i odstawic na 6-24 godzin w temp pokojowej. Powinno przyrosnac trzykrotnie.
Ciasto bedzie wilgotnie i klejace.
Mozna je przechowywac do 1 tygodnia w lodowce. Mozna tez zamrozic. potrzebuje tylko 3 godziny w temp pokojowej aby byc znowu aktywne.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mirabbelko...piec ma miec 205 C czy 250 C?
Juz widze , ze w oryginale jest 205 C...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Tattter, właśnie przeglądam oryginał i chyba jednak 205 stopni:
http://www.petras-brotkasten.de/Brotrosette.html


EDIT:
Widzę, że się spóźniłam....
icon_smile.gif

Zainteresował mnie ten sposób zwijania...
icon_smile.gif

Może do drożdżówek się nada?
icon_mrgreen.gif

Na środek można dać ser, mak lub powidła...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Nada sie, nada. Robilam juz tak zwijane drozdzowki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Koniecznie polozyc. Najlepiej duzo custard, dzemu, powidel
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dodalam maslo i oliwe z oliwek, ciasto elastyczne, gladkie, pachnace.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
U Floyda (TheFreshLoaf) maja rosnac do gory nogami...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ale zamieszanie....
icon_wink.gif