Couscous z harissa i warzywami

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Na zyczenie bernadka wpisuje...
proporcje podaje dla 5-6 osob (robie taki couscous do mies na przyjecia BBQ)

3 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzeczka swiezo mielonego pieprzu
1 lyzka papryki
1 lyzka tabilu lub mielonego kuminu i kolendry (lacznie)
2 cebule, grubo siekane
3 pomidory, obrane ze skorki i pokrojone
60g ciecierzycy (moczonej przez noc) lub 1/2 puszki odsaczonych
prawie litr wody
2 marchewki, pokrojone w grube plastry
2 cukinie, w grube plastry
3 male brukwie, pokrojone na cwiartki
200g obranego ze skorki bobu
200g kapusty sercowej, pokrojonej na kawalki
2 czerwone papryki, w kostke
garsc siekanej zielonej kolendry
sol
300g couscous
harissa (ilosci wg upodobania)

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule i przyprawy, smaze na srednim ogniu 3-4 min. Dodaje pomidory i smaze kolejne kilka minut.
Gotuje ciecierzyce w niesolonej wodzie (jesli takowej uzywam). Zagotowuje, przykrywam i gotuje 40min na malym ogniu. Dorzucam do garnka z ciecierzyca warzywa, kolendre i sol i dalej gotuje 20-30 min lub do momentu kiedy warzywa sa ugotowane.
jesli uzywam ciecierzycy z puszki wkladam ja do garnka razem z innymi warzywami, kolendra i sola, zalewam woda i gotuje 20-30 min.
Couscous przygotwuje wg instrukcji na opakowaniu, przy koncu gotowania warzyw.
Harisse rozprowadzam kilkoma lyzkami wody z gotowania warzyw.
Couscous ukladam w cieplej misce, dookola wykladajac warzywa, calosc polewam rozcienczona harissa.
Warzywa mozna dodac rozmaite: dynie, groszek, ziemniaki, karczochy...oberzyny, pasternak...co lubimy i mamy pod reka. Generalnie powinno byc 7 roznych warzyw.
Smacznego!

Zdjecie dorzuce w sezonie BBQ.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Dziekuję , z taką ilością warzyw to chyba nie tylko mąż w tym zasmakuje
icon_smile.gif
Tylko nie mam pojęcia co to jest kapusta sercowa
icon_redface.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Tabil to mieszanka kminku, kolendry (ziaren), czosnku i chilli ( tunezyjska)

A kapusta sercowa wyglada tak:
 

Załączniki

  • cab_point_hispi_1_.jpg
    cab_point_hispi_1_.jpg
    2.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
To jest pyszne...goraco polecam!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
kuskus_z_warzywami_wg_Tatter.jpg
Zrobiłam w wersji mniej pikantnej, bez harissy.
Przyprawy - papryka chilli w płatkach, sambal oelek, kumin, kolendra, czosnek, pieprz, sól
Warzywa:
ciecierzyca
cebula
por
marchewka
kalarepka
groszek zielony
bób ( ugotowany oddzielnie i obrany ze skórek)
papryka zielona i czerwona
żółta cukinia
krojone pomidory z puszki
bakłażan ( pieczony w plastrach w piekarniku)
natka pietruszki

Danie jest pyszne i baaardzo sycące.
icon_smile.gif

Dziękuję za przepis!
anbetung.gif
cvety.gif
 

Załączniki

  • kuskus_z_warzywami_wg_Tatter.jpg
    kuskus_z_warzywami_wg_Tatter.jpg
    34 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: