Makaron domowy: cavatelli z semoliny

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
CAVATELLI Z SEMOLINY
/ do sosow meisnych, ragout z ryb, pesta czerwonego i bazyliowego itp. /
http://www.untoccodizenzero.it/2007/03/pic...elli.html#links
1 kg semoliny dwa razy mielonej / semola lub farina di grano duro rimacinata /
350 g wody mineranej niegazowanej / wody przefiltrowanej /: mniej wiecej, gdyz ilosc zalezy od wilgotnosci maki
3 lyzeczki do kawy soli
1 jajko / niekoniecznie /
1 lyzka oliwy extravergine
- wysypac make na stolnice, dodac sol i oliwe, jajko i po trochu dodawac wode
- wyrabiac ciasto przez 10 minut / mozna uzyc robota planetarnego np. Kenwooda, Kitchen Aid itp.* /
- zawinac ciasto w folie przezroczysta
- odlozyc na 15 minut
- po 15 minutach rozwalkowac, kric na paski, potem na kawaleczki i formowac cavatelli tak, jak pokazuje video

* uzywajac robota zastosowac mieszadlo K i mala predkosc / az ciasto stanie sie miekkie i elastyczne /