Dzwonka łososia zapiekane z cytryną*

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Dzwonka łososia zapiekane z cytryną

dzwonka łososia
wyszorowana cytryna
troszkę masła
koperek
listki laurowe
sól
pieprz

folia aluminiowa
sprawny piekarnik

Piekarnik nagrzewamy do temp. 170-180 stopni.

Kawałki łososia (obmyte) układamy na folii aluminiowej. Każda porcja będzie zawinięta oddzielnie.
Rybe solimy i posypujemy pieprzem z obydwu stron. Na każdej porcji układamy odrobinę masła, plaster cytryny, listek laurowy i posypujemy koperkiem.



Łososia zawijamy w folię.



Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 170-180 stopni przez ok 20 minut. Ja piekłam w termoobiegu.
Następnie rozchylamy folię i przypiekamy.

Po wyjęciu z piekarnika:



na talerzu:



Podawac np. z ziemniakami i mizerią. Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
doskonaly rowniez z grila.
piecze sie swienie w calosci wypelniajac koprem i plastrami cytryny kieszonke (srodek tej podkowy widocznej na zdjeciu. W wersji lepszej mozna nadziac krewetkami czy miesem kraba.
Maslo niezbedne nie jest, natomiast kopru nigdy nie jest za duzo.

Zawsze wole jednak filety, bo w tym dzwonku jest sporo osci i tluszczu.
Zrobione na silnym ogniu na patelni. Wtedy skorka jest bosko przypieczona na mocno chrupiaco. (smazy sie tylko od strony skorki przykryte koprem i przyprawami, 2-3 minuty na duzym ogniu, przykrywa pokrywka i na malym ogniu dusi jeszcze chwilke.
Przed przygotowywaniem trzeba usunac pozostalosci lusek.

ale smaka narobila zdjeciem
mniam.gif

super wykwintne danie z nieduzym wkladem pracy
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
mniam.gif
Łosoś,Jastrzębia Góra,słońce i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba.Już nie mogę się doczekać ponownego wyjazdu i konsumcji łososia norweskiego
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Amnezja matką wynalazku. Zapomniałam kupić folię aluminiową, więc tak przyprawionego łososia ugotowałam w parowarze. Był równie pyszny.
Masło pominęłam, bo oczywiście zapomniałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O mmmm a ja łosia lubie
fiesgrins.gif

Mówisz, Lis że bez masła też OK
fiesgrins.gif
to chyba bedzie trzeba zrobić w sezonie grillowym
mniam.gif
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
A ja idę teraz marynować mięsko na grilla, a oprócz tego łososia - ale zostawię go na kilka godzin w folii w lodówce - może będzie bardziej aromatyczny w takim wydaniu grillowym?
icon_biggrin.gif
 

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Robie tego lososia juz od dawna tylko jakos tak zawsze zapominalam napisac -jest PYSZNY
lecker.gif
Wielkie dzieki za przepis
anbetung.gif
Dzis tez go zrobilam na obiad.
 

gaga87

Member
Sie 17, 2007
10
0
0
Wygląda bardzo apetycznie
icon_smile.gif

i to chyba jeden z klasyczniejszych sposobów na łososia, więc zamierzam wypróbować jako moją pierwszą przygodę z tą rybką!
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,627
1,166
113
Dzisiaj podałam gościom na obiadokolację. Pyszna. Do powtórki.
Graz, dzięki za przepis
icon_smile.gif