Sernik "Czarny las"

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
Przepis pochodzi z miniksiązeczki z serii "The Australian Women's Weekly" - "Cheesecakes, pavlovas & trifles"

Składniki:
- 250 g herbatników czekoladowych
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 250 g kremowego serka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyzka soku z cytryny
- 3 łyzeczki żelatyny
- 125 ml wody
- 300 ml kremówki
- 425 g wisni w puszce, moga być z kompotu...

Sos na wykończenie:
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 1 łyzka cukru pudru
- 1 łyzka ciemnego rumu
- 3/4 syropu wisniowego pozostalego z puszki (nie podano, ile mililitrów)


Wykonanie przepisu:
-herbatniki czekoladowe, lub mogą byc z czekoladą rozkruszyć, dodac roztopione masło, wymieszac do połaczenia składników.
- otrzymane ciasto wyłozyc do tortownicy o średnicy 21 cm, wstawic do lodówki na 30 minut.

Nastepnie:
- zmiksowac ser (ma byc kremowy), cukier i sok z cytryny do gładkości
- w goracej wodzie rozpuścic zelatynę, ochładzac przez 5 minut
- ubic kremówke,
- do masy serowej wlac zelatynę, wymieszać
- na końcu dodać ubita kremówkę, wymieszać.

Osuszyc wisnie, 3/4 syropu zostawić na wykończenie.
Tortownice z ciastem wyjąc z lodówki, wyłozyc 1/3 sera, nastepnie połowe wiśni, 1/3 sera, znów połowe wisni i pozostałą 1/3 sera.
Wstawic do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na CAłą NOC.

Sos na górę:
wymieszac skrobię kukurydzina, mysle, że mozna uzyć skrobii ziemniaczanej zamiast niej, cukier i syrop wisniowy (niestety nie piszą, ile jest jego w ml), mieszać w garnku az sie zagotuje i zgestnieje, wlac rum
- ochłodzic z 10 minut przed nałozeniem na sernik, mysle, ze ten syrop nie jest tak gesty jak galaretka jednak po wystygnieciu, ale moge sie mylic
icon_mrgreen.gif


...a na koniec pocieszenie:
- 8 porcji
- kazda z porcji 42 g tłuszczu i 601 kalorii !!!!!! (o choroba)


No i zdjęcie, z tejze książki (szkoda, że nie moje, he he)
 

Załączniki

  • 100_7060.jpg
    100_7060.jpg
    733.6 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Te przykre informacje o kaloriach mogłaś sobie darować....
icon_mrgreen.gif

Po co sobie psuć radość obcowania z TAKIM cudem....?
icon_mrgreen.gif


Jutro się dowiem, czy tak samo smakuje, jak wygląda...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
Eeee tam, ja wiem że na tym forum nie przejmujecie sie takimi drobiazgami jak kalorie
icon_mrgreen.gif

Podałam jako ciekawostkę
icon_smile.gif


Joanno czekamy na relacje po pierwszym kęsie
icon_smile.gif

Jak bedzie niesmaczny zniszczę książkę
ugly_08.gif
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Dorotus, nie niszcz książki!!!!!
icon_smile.gif

Sernik jest pyszny, mimo moich modyfikacji!
Bardzo kremowy, bardzo śmietankowy, bardzo delikatny....
mniam.gif

Zresztą trudno się temu dziwić, bo proporcje i składniki ma podobne do sprawdzonego już wielokrotnie pysznego torcika serowego bez pieczenia:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14775

Już sobie wyobrażam, jak musi smakować w wersji oryginalnej, z wiśniami....
mniam.gif

Choć z truskawkami też jest naprawdę smaczny...
icon_smile.gif

Spód robiłam ze zwykłych maślanych herbatników, ale rozpuszczając masło dodałam do niego trzy kostki czekolady. Masę serową robiłam jak w przepisie, z twarogiem sernikowym Mlekovity.
Muszę koniecznie powtórzyć go kiedyś w wersji "czarnolasowej"....
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • sernik_na_zimno_z_truskawkami.jpg
    sernik_na_zimno_z_truskawkami.jpg
    21.4 KB · Wyświetleń: 0
  • sernik_na_zimno_z_truskawkami2.jpg
    sernik_na_zimno_z_truskawkami2.jpg
    26.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Oj...
Ślinotok...
 

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Ja zrobilam z mandarynkami z puszki i galaretka pomaranczowa. Pyszny, chociaz troche za bardzo smietanowy a za malo serowy jak na moj gust (ale ja jestem twarogozerca). Dla mnie najlepszy na drugi dzien. Nastepny w kolejce to torcik bez pieczenia Joanny.

IMG_1346.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1346.JPG
    IMG_1346.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Skoro nie odpowiada Ci smak śmietankowy w sernikach, nie polecam Ci torciku bez pieczenia podanego przeze mnie. Jest w smaku bardzo podobny do powyższego, a więc mało sernikowy, ale za to baardzo śmietankowy....W opisie to zaznaczyłam, ale nie zaszkodzi dla pewności powtórzyć..
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
nie przepadam za sernikami na zimno, lubię tradycyjne, najlepiej tuż po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, ale czarny las w wykonaniu dziewczyny mojego brata to mistrzostwo świata. zamierzam spróbować, czy uda mi się zrobić chociaż w jednej dziesiątej tak nieziemsko smaczny
icon_smile.gif
 

biedroneczka

Member
Maj 8, 2007
32
0
0
Sernik bardzo dobry
Szybko znika i równie szybko go sie robi
polecam

p.s. czy ta polewa napewno zgęstnieje ?
ja dałam galaretkę ale chce spróbowac z tą polewą