Leniwe kremówki

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
Pomysł zaczerpnięty z Kulinarnego Blogu Wiedźmowego, jednak krem do kremówek
zrobiłam swój, wypróbowany.

Potrzebujemy:
- 2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 4 jaja
- 5 czubatych łyzek mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek maki ziemniaczenej

Jedna warstwe krakersów ułozyć na blaszce.

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z
jajkami i maką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotowac 1-2 min, cały czas
energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika,
ochłodzic, poczekac az troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylac na krakersy.

Na wierzch nałozyc druga warstwę krakersów, odczekac by przestygło i
zgestniało do końca, posypac cukrem pudrem.


smacznego.gif
 

Załączniki

  • krem_wka_1.jpg
    krem_wka_1.jpg
    563.4 KB · Wyświetleń: 0
  • krem_wka_2.jpg
    krem_wka_2.jpg
    650.9 KB · Wyświetleń: 0
  • krem_wka_3.jpg
    krem_wka_3.jpg
    914.5 KB · Wyświetleń: 0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mmmm wyglądaja cudownie
mniam.gif
 

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Też często robię takie kremóweczki. Proporcje kremu trochę inne, ale myślę,że efekt końcowy jest taki sam... Czyli PYCHA!!!
daumen.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Czy jak zrobię teraz, to wieczorem będzie już jadalne?
Czy powinno się jednak przez noc przegryźć?
 

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
a mnie zawsze te krakersy co sa na spodzie to nie chca się potem kroić i tak się rozwalają-dlaczego,nie wiem czy ja foremki nie smarowałam i może dlatego?
dump.gif