Ciasto: 37,5 dkg mąki,
2,5 dkg drożdży, starta skórka z jednej cytryny,
7,5 dkg cukru,
125 ml ciepłego mleka,
10 dkg masła lub margaryny,
szczypta soli
Nadzienie:
75 dkg kwasnych jabłek,
2 łyżki cukru,
pół łyżeczki cynamonu,
25 dkg rodzynek,
37,5 dkg maku,
2 jaja, 20 dkg roztopionego masła lub margaryny,
10dkg posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Kruszonka:
20 dkg mąki,
10 dkg cukru,
15 dkg zimnego masła pokrojonego na kawałki,
szczypta cynamonu.
Polewa:25 dkg cukru pudru,
2 zapachy rumowe,
2-3 łyżki wody
Drożdże rozmieszać z mąką, mlekiem i na 15 min. odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Wlać rozczyn do mąki, wsypać sól i cukier i gdy zacznie odstawać od ręki pozostawić do wyrośnięcia. Obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać z rodzynkami, posypać cukrem i cynamonem.
Do sparzonego i starannie odsączonego maku wbić jaja, wlać roztopiony tłuszcz, wsypać posiekane orzechy i wszystko starannie połączyć. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyłożyć wyrośnięte ciasto, jabłka a na nie masę makową. Składniki kruszonki wymieszać, a następnie rozkruszyć na ciasto. Całość odstawić jeszcze na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Następnie wsunąć do temperatury 200 stopni i piec ok.35 min. Wymieszać składniki polewy i polać nią gorące ciasto.
Ciasto jest naprawde bardzo dobre, robiłam je jakieś 3 lata temu, niestety zdjęcia nie posiadam. Trzeba stosować się do tego czasu wyrastania ciasta a wtedy na pewno się uda i będzie smakować. Polecam!
Jeśli ktoś zrobi to proszę o zdjęcie!
Żródło: Mami
2,5 dkg drożdży, starta skórka z jednej cytryny,
7,5 dkg cukru,
125 ml ciepłego mleka,
10 dkg masła lub margaryny,
szczypta soli
Nadzienie:
75 dkg kwasnych jabłek,
2 łyżki cukru,
pół łyżeczki cynamonu,
25 dkg rodzynek,
37,5 dkg maku,
2 jaja, 20 dkg roztopionego masła lub margaryny,
10dkg posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Kruszonka:
20 dkg mąki,
10 dkg cukru,
15 dkg zimnego masła pokrojonego na kawałki,
szczypta cynamonu.
Polewa:25 dkg cukru pudru,
2 zapachy rumowe,
2-3 łyżki wody
Drożdże rozmieszać z mąką, mlekiem i na 15 min. odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Wlać rozczyn do mąki, wsypać sól i cukier i gdy zacznie odstawać od ręki pozostawić do wyrośnięcia. Obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać z rodzynkami, posypać cukrem i cynamonem.
Do sparzonego i starannie odsączonego maku wbić jaja, wlać roztopiony tłuszcz, wsypać posiekane orzechy i wszystko starannie połączyć. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyłożyć wyrośnięte ciasto, jabłka a na nie masę makową. Składniki kruszonki wymieszać, a następnie rozkruszyć na ciasto. Całość odstawić jeszcze na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Następnie wsunąć do temperatury 200 stopni i piec ok.35 min. Wymieszać składniki polewy i polać nią gorące ciasto.
Ciasto jest naprawde bardzo dobre, robiłam je jakieś 3 lata temu, niestety zdjęcia nie posiadam. Trzeba stosować się do tego czasu wyrastania ciasta a wtedy na pewno się uda i będzie smakować. Polecam!
Jeśli ktoś zrobi to proszę o zdjęcie!
Żródło: Mami
Ostatnią edycję dokonał moderator: