Kurczak Marengo*

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
KURCZAK MARENGO
400 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
1 mala puszka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 zabek czosnku
siekana natka pietruszki
2 lyzki maki
1 szklaneczka wina bialego
1/2 szklaneczki wody / rosolu z kurczaka /
oliwa i maslo do obsmazenia
sol
pieprz
- piers z kurczaka pokroic na czastki, posolic, posypac pieprzem i maka, obsmazyc na oliwie z maslem
- posypac natka i posiekana cebula
- dusic przez kilka minut podlewajac winem i rosolem
- dodac pieczarki w plasterkach
- poddusic troche i dodac koncentrat pomidorowy
- dusic do miekkosci
- posolic do smaku
- podawac z ryzem na sypko i zielona salata
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
To musi byc bardzo smaczne. Tylko jest jedno ale... zawsze mam problem z przechowywaniem otwartego wina (oczywiscie kupnego). Po paru dniach pobytu w lodowce takie wino robi sie kwasne i niesmaczne, dlatego czesto nie moge wyprobowac wielu przepisow z winem, chyba ze mamy zamiar wypic to wino do konca
icon_wink.gif
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Robiłam dziś na obiad i bardzo nam smakował ten kurczak
lecker.gif

villanelle @ 24 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=510846To musi byc bardzo smaczne. Tylko jest jedno ale... zawsze mam problem z przechowywaniem otwartego wina (oczywiscie kupnego). Po paru dniach pobytu w lodowce takie wino robi sie kwasne i niesmaczne, dlatego czesto nie moge wyprobowac wielu przepisow z winem, chyba ze mamy zamiar wypic to wino do konca
icon_wink.gif
Hmmm, a nie można zamrozić winka w małych porcjach, takich akurat do kurczaka albo takich ciastek?
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15732&hl=winne
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Wino do gotowania kupuje w malych butelkach, takich 0,25 i przestalam miec problem z otwartymi winami
icon_wink.gif



Zrobilam dzis na obiad tego kurczaka i wyszedl przepyszny!
Prosty, szybki i pycha! -To lubie
icon_wink.gif

Zamiast rosolu, wlalam cala buteleczke wina (0,25), a po dodaniu koncentratu pomidorowego, dolalam troche wody.
Dlugo nie dusilam, tylko do momentu, az wyparuje nadmiar wody.

Podalam z ryzem i z "Zielona salata ze smietana" - Seniorki.
Wyszlo na prawde przepysznie!! Bardzo polecam
icon_biggrin.gif


Linn, bardzo dziekuje za przepis, ktory wchodzi na stale i na pewno bede czesciej go robic
icon_biggrin.gif

Dziekuje
cvety.gif
anbetung.gif


kurczak_marengo.JPG
 

Załączniki

  • kurczak_marengo.JPG
    kurczak_marengo.JPG
    57.7 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zapewne dodaje specyficznego smaku. Ja jednak, nielubiąca ( okrutnie!) smaku wina w potrawach, z sukcesem przerabiam wszystkie przepisy z winem na przepisy z bulionem. Jeśli smak wina by miał Ci popsuć danie, to uważam, że jest to dobre rozwiązanie, które powinno się sprawdzić i tu
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Wina tutaj "nie czuc", ale tak, jak mowi Mi, daje tej potrawie ( i innym tez
icon_wink.gif
) specyficznego smaku.
Ja lubie wina w potrawach, dlatego zrobilam z winem. Bez, moze byc troche inne, co nie znaczy, ze gorsze
icon_wink.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
A mi się przypomnialo jak dodalam wino do wolowiny i zamknelam w szybkowarze.
Gwizdek po jakims czasie zaczal przypominac fontanne jakiej sie uzywa na tortach.
icon_lol.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Uprzejmie melduję ,że zrobilam danie dziś męzowi na obiad.
Smakowalo , zdjęcia zapomnialam zrobić.
Dodalam więcej czosnku i nie dodawalam wina.Podalam z ryżem i zieloną salatą ze śmietaną
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: