norweski deser jablkowy-TILSLØRTE BONDEPIKER

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Produkty dla 4 osob:
4 szklanki startych(zmielonych) herbatnikow podpiec na pateni na jasnobrazowo-odstawic.
1 kg jablek(do gotowania)-obrac,utrzec i rozgotowac z 1 szkl.cukru i 1 lyzeczka cynamonu-odstawic.
1-2 szklanki smietany kremowki ubic na sztywno z 2 lyzkami cukru.
Do salaterek albo pucharkow nakladac:
jablka
herbatniki
smietana
jablka
herbatniki
.........
.........
az do wyczerpania skladnikow.I do lodowki na godzinke.PYSZNE.
Mozna zamiast gotowac jablka - dac gotowy mus ze sloika.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajny sposób na szybka szarlotke bez pieczenia
icon_wink.gif
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
bo w oryginale "wiejskiej dziewczyny w welonie" jest własnie chyba bułka tarta w karmelu...

bardzo mi ten deser nie smakuje
icon_neutral.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Dzieciom powiedzialam ze zrobie im deser ktory norweskie babcie robia dla grzecznych wnukow i strasznie im sie to podobalo. Deser tez.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
roflmao_2.gif
Nononooo,babcia jeszcze nie jestem(a moze?)
gruebel_2.gif
A deser robie na jesieni conajmniej 3x w tygodniu,bo pracuje przy jablkach.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Z bułką tartą to nie dziwie sie że nie smakowało.
Z herbatnikami musi być pyszne
icon_smile.gif
do przetestowania
icon_smile.gif

mam kolege-szarlotkowego maniaka, zrobie mu jak mnie odwiedzi w Wawie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zrobilam wczoraj dla dzieci, tak na szybko, pokruszylam tylko herbatniki, mus mialam gotowy - wystarczylo tylko ubic smietane. Bardzo smakowalo synkowi.
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
Nie miałam śmietany kremówki a zwykłą 18% i zmiksowałam ją z cukrem i deser też był pycha (tylko mus jabłkowy zatapiał się w śmietanie trochę)... myślę że z kremówką będzie jeszcze lepsze
lecker.gif
 

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Bardzo smaczny i lekki deser. Pokruszylam piszkopty i uzylam brazowego cukru. Zrobilam pol porcji - wyszly dwa spore pucharki
icon_biggrin.gif

Dziekuje za przepis i polecam
icon_biggrin.gif



p5225804ye0.jpg
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Vidar, w temacie jabłkowych deserów, czy mogłabys przyblizyć co to jest appelkaka? Natknęłam sie na to w książce.