Pierniczki caluski
600 g maki
250 ml miodu
200 g cukru pudru
100 g masla
2 jajka
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki przyprawy do piernikow
100 g obranych migdalow
2 jajka do smarowania
- przesiac make i do zrobionego wglebienia wlac podgrzany miod
- mieszac przez chwile nozem, wsypac cukier puder, korzenna przyprawe, sode rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody oraz jajka
- zagniesc ciasto energicznie i dlugo, rozwalkowac jak na kluski i wycinac kolka, serduszka, mikolaje itp.
- smarowac roztrzepanym jajkiem, w srodek wlozyc pol migdala
- piec przez 10 minut w temperaturze 180°
- przechowywac w pudelku metalowym / piec 3 tygodnie przed swietami /
Ja pieke je czasem nawet na kilka dni przed swietami.
600 g maki
250 ml miodu
200 g cukru pudru
100 g masla
2 jajka
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki przyprawy do piernikow
100 g obranych migdalow
2 jajka do smarowania
- przesiac make i do zrobionego wglebienia wlac podgrzany miod
- mieszac przez chwile nozem, wsypac cukier puder, korzenna przyprawe, sode rozpuszczona w niewielkiej ilosci wody oraz jajka
- zagniesc ciasto energicznie i dlugo, rozwalkowac jak na kluski i wycinac kolka, serduszka, mikolaje itp.
- smarowac roztrzepanym jajkiem, w srodek wlozyc pol migdala
- piec przez 10 minut w temperaturze 180°
- przechowywac w pudelku metalowym / piec 3 tygodnie przed swietami /
Ja pieke je czasem nawet na kilka dni przed swietami.