- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Składniki na 3 porcje:
30-40 dkg piersi z kurczaka pokrojonych w paski
1/2 l mleka kokosowego
1 papryka czerwona pokrojona w paski
2-3 łyżki czerwonej pasty curry
6 listków suszonej limonki kaffir (jeśli świeże to wystarczą 3)
2-3 łyżki sosu rybnego
garść grubo posiekanej naci kolendry lub bazylii tajskiej
Na rozgrzaną patelnię wlać parę łyżek mleka kokosowego (najlepiej odstawić mleko i
zebrać to co jest na samym wierzchu czyli śmietankę) chwilę przesmażyć aż wytrąci sie
tłuszcz, dodać pastę i smażyć aż wszystko ściemnieje. Dodać paprykę i kurczaka,
przesmażyć chwilę, wlać mleko i wlać sos rybny oraz dodać liście limonki. Wszystko
wymieszać i gotować 5 minut. Na talerzu posypać kolendrą lub bazylią (u mnie kolendra,
bazylia tajska niestety niedostępna, a własna jeszcze w postaci nasion )
PS. Pastę można zrobić samodzielnie jeśli ma się dostęp do wszystkich składników,
przepis tu: tiny.pl/djjr
30-40 dkg piersi z kurczaka pokrojonych w paski
1/2 l mleka kokosowego
1 papryka czerwona pokrojona w paski
2-3 łyżki czerwonej pasty curry
6 listków suszonej limonki kaffir (jeśli świeże to wystarczą 3)
2-3 łyżki sosu rybnego
garść grubo posiekanej naci kolendry lub bazylii tajskiej
Na rozgrzaną patelnię wlać parę łyżek mleka kokosowego (najlepiej odstawić mleko i
zebrać to co jest na samym wierzchu czyli śmietankę) chwilę przesmażyć aż wytrąci sie
tłuszcz, dodać pastę i smażyć aż wszystko ściemnieje. Dodać paprykę i kurczaka,
przesmażyć chwilę, wlać mleko i wlać sos rybny oraz dodać liście limonki. Wszystko
wymieszać i gotować 5 minut. Na talerzu posypać kolendrą lub bazylią (u mnie kolendra,
bazylia tajska niestety niedostępna, a własna jeszcze w postaci nasion )
PS. Pastę można zrobić samodzielnie jeśli ma się dostęp do wszystkich składników,
przepis tu: tiny.pl/djjr
Ostatnią edycję dokonał moderator: