Tort makowy

jadkin

Member
Kwi 24, 2007
3
0
0
ATT00006.jpg

Ciasto:

30 dag maku(sparzyć i zmielić)
8 jajek
1 szklanka cukru
garść kaszy manny
zapach migdałowy

Masa:

1\2 l mleka
1 i 1\2 kostki masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
2 łyzki mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy

Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sparzony i zmielony mak, kaszę mannę(suchą) i zapach.Na koniec ubitą pianę z białek.


Masa:
w częsci mleka rozbić obie mąki , a resztę mleka zagotować. Do gotujacego sie mleka wlac rozbite maki i ugotowac budyn czesto mieszajac. Zostawic do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrami , dodawac po lyzce wystudzonego budyniu .

Upieczone i wystudzone ciasto przekroic na 3 czesci, smarowac masa.

Srodkowa czesc mozna posmarowac dzemem z czarnej porzeczki.

Udekorowac.
Tutaj z masą makową.
 

Załączniki

  • ATT00006.jpg
    ATT00006.jpg
    44.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,400
3,696
113
jadkin @ 2 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=497565Pokaż załącznik 9665

CiastoTutaj z masą makową.
Z makową, czy może jednak - kawową?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: