Mazurek orzechowy w trzech odsłonach

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
Ciasto dobre nie tylko od święta

Ciasto kruche
40 dag mąki ( w tym 10 dag krupczatki )
20 dag margaryny
4 zółtka
12 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

- najpierw łączymy masło z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki
- wykładamy gotowe ciasto na blachę i wstawiamy do lodówki
- ciasto przed włożeniem do pieca nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia
- studzimy

Ciasto miodowe
Wykorzystujemy ten przepis Miodownik z tym że bierzemy połowę składników ( ja dodałam do tego ciasta 2 banany )

Masa orzechowa 1
35 dag masła
30 dag cukru pudru
2 szklanki zmielonych orzechów pistacjowych
3 żółtka
2 średnie kieliszki ajerkoniaku

- utrzeć cukier puder z żółtkami na parze do białości
- dokładać kawałki masła
- gdy masa będzie gładka i lśniąca wsypać zmielone pistacje i dalej ucierać kilka minut
- wlać ajerkoniak. Gotowe

Masa orzechowa 2
Zamiast orzechów pistacjowych dodać orzechy ziemne a ajerkoniak zastąpić rumem,
pozostałe składniki te same

Masa orzechowa 3
15 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag cukru pudru
10 dag masła
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki słodkiej śmietanki
pół laski wanili

- zmielone orzechy zalewamy śmietanką i podgrzewamy na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie
- gdy ukarzą się bąbelki, dodajemy masło i wanilię
- oddzielamy żółtka od białek
- żótka dodajemy do rondla, a z białek, cukru pudru, soku cytrynowego i szczypty soli ubijamy pianę
-
 

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
ciąg dalszy

- pianę wkładamy do rondla i raz zagotowujemy ( masa uniesie się w rondelku ). Zdejmujemy z ognia
- można masę wzmocnić kieliszkiem spirytusu lub brendy
Gotowe

Przystępujemy do połączenia ciasta

Kruchy spód smarujemy dżemem wiśniowym ( mój był za rzadki więc połączyłam go z dżemem morelowym), na który kładziemy ciasto miodowe, na to wykładamy masę orzechową ( u mnie była z fistaszków ) posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy czekoladą którą można udekorować połówkami orzechów

8e75cc0e115ebaf8.jpg


Przepisy na masy orzechowe pochodzą z gazety - Smaki i aromaty - ( przeróbka fistaszkowa to mój pomysł )