Ciasto kokosowo- orzechowe z cytrynowym lukrem

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
pomysl zaczerpnięty z książki Billa Grangera. w orginale były orzechy makadamia i zamiast cytryny limonki

Składniki:
200 g orzechów zmielonych
40 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 jaj
165 g cukru
skórka z 1 cytryny
45 g wiórków kokoswoych

Wykonanie:

1. piekarnik rozgrzać do tem. 180 stopni
2. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
3.do utartych żółtek dodać pozostałe składniki (skórkę, wiórki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) i wszystko dobrze wymieszać
4. ubić białka, dodać do ciasta, wymieszać
5.piec około 40 minut aż do zarumienienia ciasta


lukier cytrynowy

125 g cukru pudru
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka skórki z cytryny

wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozsmarować na jeszcze ciepłym cieście


Ciasto jest proste, szybkie i smaczne!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Na ten przepis natknęłam się szukając jakiegoś ciasta orzechowego.

Ciasto bardzo smaczne i jak się już zmieli orzechy, to reszta szybko idzie.

Tu w przekroju.
orzechowo_kokosowy1.jpg

A tu przełożone kremem kawowym, robionym na bazie mleka skondensowanego.
orzechowo_kokosowy2.jpg

Dzięki wielkie za przepis
cvety.gif
 

Załączniki

  • orzechowo_kokosowy1.jpg
    orzechowo_kokosowy1.jpg
    194.3 KB · Wyświetleń: 9
  • orzechowo_kokosowy2.jpg
    orzechowo_kokosowy2.jpg
    93.2 KB · Wyświetleń: 9