Odchudzona kurzęca pierś z żurawiną

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Zainspirowana schabowymi trójkątami nadziewanymi żurawiną, zmontowałam sobie nieskokaloryczną (w miarę) wersję tego specjału dla tych, co z jakiegoś powodu nie mają chęci na smażeninę
icon_wink.gif


- kurzęce cycki (miseczka C)
- żurawina - po dwie łyżeczki na cyc
- czosnek
- ocet balsamiczny
- bulion (może być z kostki)
- ostra papryka, sól
- parmezan / mozarella (opcjonalnie)

Żurawinę ze słoiczka wymieszać z wyciśniętym czosnkiem (jeden duży ząbek lub dwa mniejsze), dodać kapkę octu balsamicznego. W kurzęcych cycach wyciąć kieszenie, mięso natrzeć solą i papryką po wierzchu i w środku, zostawić na czas jakiś. Do kieszeni napchać żurawinę, spiąć cyce wykałaczkami. Rozgrzać teflonową patelnię, krótko acz z wigorem obsmażyć mięso, podlać bulionem i dusić pod przykryciem jakieś 10 minut. Posypać parmezanem / położyć plaster mozarelli i chwilkę jeszcze potrzymać, aż ser się rozpuści.
Voila.
Jako dodatek bardzo dobra sałata lodowa z jogurtem
icon_smile.gif


Zdjęcie będzie, jak następnym razem wyprodukuję.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
No taka średnio-duża
icon_redface.gif

Trochę poczekam na to danko bo w ten weekend pracuję. Może w przyszły zrobię
icon_wink.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Calkiem fajny pomysl na te cycki, tyle tylko, ze tej zurawiny to tu ze swieca szukac. Co by tu innego mozna w te kieszonke wsadzic? Tylko nie piszcie, ze zolty ser
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A jakby coś ala zrazy
icon_wink.gif
ogórek kiszony, cebula, papryka
gruebel_2.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Do Ikei mam daleko, mieszkam na prowincji, ale chyba gdzies widzialam zurawinowy dzem rosyjski, ale pewnie bedzie za slodki. Porzeczek jak wyzej - brak.
Cos wymysle...
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Azazelle - przepis brzmi smakowicie - przetestujemy, przetestujemy...

Jeśli lubisz żurawinę - polecam Ci ten. Nam smakuje OKRUTNIE...
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Poszukiwania zurawin uwienczone zostaly sukcesem - wypatrzylam wreszcie na stoisku z artykulami rosyjskimi taki dzem. Bardzo mi smakowalo to danko, a w ramach rozpusty
icon_wink.gif
nie pozalowalam sobie slusznej grubosci plastra mozarelli na wierzchu. Swietnie sie komponowala z zurawinowo-czosnkowym sosem. Palce lizac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
banana.gif

Bardzo się cieszę
icon_smile.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Uprzejmie informuje, ze byla powtorka, jednoczesnie kurzeca piers i schaboszczaki spiete wykalaczkami.

To jest genialny przepis.
anbetung.gif


Smialo mozna dac wiecej czosnku, jak ktos lubi. Wychodzi przepyszne jak nam przypadkiem zostanie wiecej tego nadzienia zurawinowego i nadwyzke dodamy do sosu. Moj maz okreslil jednym slowem - wspaniale. Bardzo pasowalo z ryzem z pieczarkami na obiad.